Chcete si víno naozaj vychutnať? Tak nezabudnite na vodu!
Jesenné a zimné mesiace sú spájané so zvýšenou konzumáciou rôznych druhov vína. K vínnym cestám, slávnostiam či posedeniam s priateľmi sa fľaša dobrého vína určite hodí.
Netreba však zabúdať, že stále ide o alkohol a ten telo samozrejme dehydruje. Preto je podávanie vody k vínu dôležité až nevyhnutné. "Vďaka tej správnej vode si víno navyše lepšie vychutnáte. Navyše si prečistíte chuťové kanáliky, čo pôžitok z vína citeľne zintenzívňuje," vysvetľuje Barbora Dolinajová, somelierka reštaurácie ELESKO.
Víno nepijeme od smädu - preto ak si ho chceme skutočne vychutnať, prítomnosť vody v dostatočnom množstve by mala byť automatická. Voda k vínu musí mať neutrálny charakter a vyvážený pomer prvkov, len vtedy nie je schopná ovplyvniť výraznejšie charakter vína v ústach. Pre uľahčenie výberu tej správnej vody pre spotrebiteľov bol napríklad v Čechách založený certifikát somelierov "Voda vhodná k vínu".
Jeho prvým držiteľom sa stala slovenská značka Rajec. Jej vody používajú pri degustáciách už pomerne dlho aj vinári a organizátori mimoriadne obľúbených podujatí Malokarpatskej vínnej cesty na Slovensku.
Osem somelierskych pravidiel na zvýšenie pôžitku z vína:
1. Nesýtené pramenité vody sú všeobecne najideálnejším partnerom vína, Nevyhnutné sú predovšetkým v kombinácii s tanínovými červenými vínami, kde obsah CO2 robí tieto vína ostrejšími, tvrdšími, agresívnejšími, ale i s bielymi vínami, ktoré disponujú už prirodzene vyššou kyselinou resp. mineralitou.
2. Jemne perlivé vody sú odporúčané k plnším vínam, s vyšším zvyškovým cukrom, keď vyšší obsah CO2 ovplyvňuje vnem z vína pozitívne; vína sa tak zdajú byť sviežejšími, iskrivejšími.
3. K mladým vínam a ružovým vínam somelieri všeobecne odporúčajú vody jemne sýtené, niekedy aj sýtené. Rovnako sa tieto vody hodia k šumivým vínam. Všeobecne sa odporúčajú skôr v prípade, že sú naše zmysly unavené, pretože vydráždia chuťové receptory.
4. Pre zachovanie ideálneho pôžitku z vína je nutné dodržať správnu teplotu podávania vody, ktorá by nemala byť nižšia než je teplota vína. Vyhnete sa tak zníženej citlivosti chuťových buniek a víno si oveľa lepšie vychutnáte. Ideálna teplota je medzi 8 až 11 stupňami Celzia.
5. Zároveň sa odporúča k vínu vždy podávať dvojnásobné množstvo vody, ktorá zamedzí dehydratačnému účinku alkoholu a súčasne neutralizuje naše chute. Pre lepšiu predstavu - k dvom „deci“ bieleho vína je primerané množstvo 0,5 litra vody. Pozitívny účinok vody sa prejaví v tom, že tekutina naplní a roztiahne žalúdok, takže alkohol z vína sa dostane na väčšiu plochu žalúdočnej steny, kde sa lepšie odbúrava. Víno okrem toho pomalšie prechádza žalúdkom do čriev a v menšej miere prechádza do krvi, kde jeho obsah rastie pomalšie ako bez súčasného popíjania vody.
6. Veľký pohár vody na začiatku konzumácie nielenže uhasí smäd, ale najmä prečistí chuťové poháriky a pripraví žalúdok.
7. Samozrejmosťou by mal byť čistý pohár, bez akéhokoľvek zápachu. Navyše, podávanie vína i vody z vhodného skleneného pohára stabilizuje teplotu nápoja a súčasne umocňuje pocit čistoty a čerstvosti
8. Oku lahodiace je podávanie vody v karafe. Je to oveľa estetickejšie ako plastová nádoba. Do karafy však ľad nedávajte, ak nie je vyrobený z rovnakej vody. Jej výslednú chuť by totiž mohol ľad úplne zmeniť. Rozdiel často rozozná aj úplný laik.
Text spracoval: zg pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK