Presunúť na hlavný obsah

Moravská dobrota: Hus na sušených hruškách

Recepty

Táto moravská dobrota môže spestriť váš sviatočný stôl.

Príprava: 15 minút

Pečenie: 130 minút
Obťažnosť: 2

Pre 6 osôb potrebujeme:
2,5-3 kg hus
2 PL hladkej múky
5 malých cibúľ
200 ml smotany
100-200 ml dobrého bieleho vína
1 PL mletého zázvoru
5 guľôčok nového korenia
5 guľôčok čierneho korenia
sušené hrušky

Halušky:
500 g nastrúhaných zemiakov
1 vajce
200 g hladkej múky
2 štipky soli

Postup:
1.
Umytú, očistenú a osušenú hus zvnútra i na zvonka osolíme, okoreníme zázvorom a nahrubo pomletým korením. Položíme na pekáč chrbtom hore, pridáme na polovicu rozkrojené cibule a nové korenie. Hus obložíme v jednej vrstve po pekáči sušenými hruškami. Podlejeme horúcou vodou, zakryjeme a dáme piecť pri 180 °C (čas pečenia je 100-130 min.).

2. Pri pečení občas podlievame teplou vodou a vypečenou šťavou. V druhej polovici pečenia obrátime hus bruchom hore a pečieme, až je zo všetkých strán mäkká a zlatá. Prilejeme víno. Na záver pečenia nepodlievame šťavou a nezakrývame, aby koža zostala chrumkavá. Upečenú hus vyberieme z pekáča. Precedíme šťavu cez sito a hrušky s cibuľami môžeme prepasírovať – podľa toho, aká hustá šťava nám chutí. Šťavu zaprášime múkou, prilejeme smotanu, rozmiešame a krátko povaríme.

3. Pečenú hus rozdelíme na porcie. Pri podávaní polievame porcie horúcou šťavou. K takejto husi sa hodí zemiaková i žemľová knedľa alebo "chlpaté" halušky z nastrúhaných zemiakov. Pripravíme ich zmiešaním potrebných prísad a zavarením vo vriacej osolenej vode.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text a foto: magazín Varecha