Škola varenia: Valašská kyselica
Krok za krokom si pripravte chutnú tradičnú polievku.
Príprava: 20 minút
Obťažnosť: 1
Pre 6 osôb potrebujeme:
600 g kyslej kapusty
750 g klobásky
450 g uvarených zemiakov
300 g smotany 33%
2 g nového korenia
2 g bobkového listu
2 g celého čierneho korenia
45 g soli
150 g kryštálového cukru
75 g cesnaku
2 g majoránu
15 g kyslej smotany
180 g hladkej múky
15 g cibule
12 g údenej slaniny
450 g údeného pliecka
Postup:
1. Slaninu nakrájame na malé kocky a v hrnci ju vyškvaríme, pridáme cibuľu nakrájanú na kocky a osmažíme do sklovita, pridáme klobásku nakrájanú na polkolieska alebo kocky a krátko opečieme, aby sa uvoľnila vôňa a chuť.
2. Pridáme múku a krátko orestujeme, potom pridáme pokrájanú kapustu, prilejeme studenú vodu, pridáme soľ, nové korenie, bobkový list, celé čierne korenie a privedieme do varu.
3. Keď je kapusta polomäkká pridáme cesnak, majorán, uvarené zemiaky nakrájané na kocky a 33% smotanu, dochutíme cukrom a soľou a ešte chvíľu povaríme. Servírujeme s kopčekom kyslej smotany. Najlepšie sa k nej hodí chlieb.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha