Presunúť na hlavný obsah

Zimné sviatky – klasika, alebo niečo netradičné?

Recepty

Väčšina z nás trávi Vianoce a oslavy príchodu Nového roka s blízkymi, sú to vzácne chvíle, ktoré sprevádzajú zvyky – v niečom pre všetkých rovnaké, v niečom špecifické pre každú rodinu.

Najmä gurmáni a kreatívne duše sa nebránia všakovakým novým príchutiam týchto sviatkov.  

Ženy skvelé gazdinky, muži gentlemani
Vianoce, koniec roka a vítanie nového sa nesie v duchu rodiny, priateľov a všetkých tých, s ktorými radi trávime nielen tieto okamihy, ale každú voľnú chvíľu. S mnohými blízkymi však nemôžeme byť v osobnom kontakte tak často, ako by sme chceli. Tieto sviatočné chvíle sú výnimočné aj v tom, že sa čas zastaví a všetko akoby sa podriaďovalo práve tým čarovným momentom. Nájdeme si na seba čas, ženy sa predvedú v domácnosti a hlavne pri štedrovečernom stole, muži sa dajú do gala a sú zrazu milší, pozornejší a galantnejší než inokedy. K tejto atmosfére patria aj nevšedné zážitky, duchovné i gurmánske, kde by nemali chýbať rôzne prekvapenia a špecialitky.

Baviť sa, vychutnávať, uhasiť smäd 
K štedrému stolu, plnému chutných dobrôt sa hodí aj pestrý nápojový výber. Ten, kto sa chce výborne naladiť a cítiť, určite ocení zaujímavú novinku – ražné pivo, špeciálny ležiak so stupňovitosťou 15,2 % . V jeho lahodnej chuti sa skrýva jedinečná kombinácia ražného, svetlého, karamelového, pšeničného a farebného sladu doplneného vybraným chmeľom. Mimoriadny gurmánsky zážitok podčiarkuje špecifická jemne ovocná aróma a hutná pena – na sviatočné chvíle a zimné večery ako stvorené. Tento typ piva sa často nazýva aj „medené“, vďaka typickej medenej farbe raže, z ktorej je vyrobené. Výnimočné pivo s jemne horkosladkým  nádychom a ovocnou-korenistou chuťou si pivní gurmáni nájdu nielen v obchodných sieťach, ale aj v čapovanej podobe v približne 400 puboch na celom Slovensku.
 
Text: Monika Schönová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK