Perníková kupola - recept na tortu pre šikovné gazdinky
Upiecť tortu je pre každú gazdinku výzva. Ak chcete vyskúšať zaujímavý a chutný recept, môžete napríklad začať s receptom na perníkovú kupolu.
Perníková kupola
Potrebujete:
Na cesto:
- 4 žĺtky
- 60 g práškového cukru
- 1 kl perníkového korenia
- 2 kl kypriaceho prášku do perníka
- 4 bielky
- 60 g cukru
- 120 g hladkej múky
Na náplň:
- 4 žĺtky
- 1 PL medu
- 1 kl rumovej arómy
- 1 balíček želatínového stužovača
- 100 ml vody
- 500 g tvarohového syra bez príchute (napr. lučina)
- 4 bielky
- 60 g cukru
- 75 g strúhaného perníka
Na potretie:
- 2 PL ríbezľového džemu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček škoricového cukru
- 1 balíček smetafixu
Na ozdobenie:
- 75 g strúhaného perníka
Postup:
1. Na cesto vyšľaháme žĺtky, práškový cukor, perníkové korenie a kypriaci prášok do peny. Z bielkov a cukru ušľaháme sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej peny. Múku preosejeme a vmiešame do vaječnej peny. Cestom naplníme tortovú formu vyloženú papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 35 minút.
2. Na náplň vyšľaháme žĺtky s medom a rumovou arómou do peny. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď dôkladne vmiešame do žĺtkovej peny. Pridáme tvarohový syr a zamiešame. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuha a vmiešame do náplne. Nakoniec do náplne zamiešame perníkové omrvinky.
3. Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodný diel korpusu potrieme džemom a tretinou náplne. Priložíme prostredný diel korpusu, na ktorý kopulovito natrieme zvyšok náplne. Priložíme vrchný diel korpusu a opatrne pritlačíme.
4. Smotanu, škoricový cukor a smetafix vyšľaháme do tuha. Tortu šľahačkou rovnomerne potrieme. Z papiera na pečenie vystrihneme hviezdu, ktorú priložíme na stred torty a obsypeme perníkovými omrvinkami.
Text spracovala: Varecha, príloha denníka Pravda
Recept a foto: Dr. Oetker