Presunúť na hlavný obsah

Všestranní pomocníci: riešenia pre moderné gazdinky

Recepty

Rozvoj technológií priniesol moderným domácnostiam ohromný výber malých kuchynských spotrebičov za dostupné ceny.

Každá gazdinka sa však po určitom čase ocitne v bode, keď si uvedomí, že z mnohých sa v kuchyni stali „ležiaky“. Riešením tohto stavu môžu byť multifunkčné modely.

Majster tisíc remesiel
Jedným z kuchynských pomocníkov, ktorý môže zastať prácu niekoľkých prístrojov naraz, je kuchynský robot. Všetky roboty však nie sú rovnaké, a preto treba pri jeho výbere postupovať uvážlivo. Na cene sa rozhodne šetriť neoplatí, za kvalitu si priplatíte, rátajte, že za prístroj, ktorý vám bude spoľahlivo slúžiť celé roky, dáte aspoň 150 eur, cena antikorových modelov sa pohybuje aj okolo 200 eur. Sami ste navyše už možno zistili, že veľa lacnejších spotrebičov môže stáť viac ako jeden poriadny, ktorý ich nahradí. 

Ten správny kuchynský robot však nemusí mať funkcií najviac v celej predajni, mal by mať práve tie, ktoré využívate. Ak často meliete mäso, hľadajte model s mlynčekom na mäso, najlepšie hneď s niekoľkými nástavcami s rôznou jemnosťou mletia. Zaujímajte sa tiež o možnosť spracovania hustejších i redších zmesí, šľahanie nie je to isté ako miesenie a vyžaduje si rôzne príslušenstvo. Moderné typy robotov dnes už skutočne ponúkajú množstvo doplnkových nástrojov – môžu mať mlynček na orechy alebo korenie či dokonca lis na citrusy.

Pri výbere ideálneho pomocníka sú prvoradé správne technické parametre – dostatočný výkon a kvalitné materiály. „Pri kuchynských robotoch je dôležitý údaj o príkone motora, multifunkčné zariadenia pod 500 kW neodporúčame, takýto spotrebič môže mať problém spracovať väčšie množstvo hustej suroviny, napríklad pri miesení cesta,“ radí Miroslav Wunderlich, produktový manažér NAY Elektrodom.

Hrnček, var!
Ďalším prístrojom, ktorý využijete v kuchyni na viac spôsobov, sú multifunkčné hrnce. Moderné modely toho dnes dokážu skutočne viac, ako si viete predstaviť. Ku klasickému vareniu a duseniu pridávajú varenie v pare, vyprážanie, grilovanie a zapekanie. V niektorých typoch si dokonca môžete pripraviť aj rodinné fondue.

Špeciálnou skupinou sú tlakové hrnce, ktoré sa dnes dajú naprogramovať na konkrétny druh potravín. Multifunkčné modely 3 v 1 ponúkajú až 9 programov, ktoré vám pripravia ryžu, zeleninu, polievku, hydinu, údené koleno, ryby či strukoviny.

"Súčasným trendom je aj zdravé varenie v pare. Umožňujú ho aj niektoré tlakové a multifunkčné hrnce, na trhu však nájdete aj špeciálne parné hrnce," upozorňuje Miroslav Wunderlich. "Pri tepelnej úprave parou sa zachováva väčšina vitamínov a potraviny nestrácajú svoju sviežu farbu."

Moderné parné hrnce obsahujú väčšinou tri varné nádoby, ktoré môžu pripravovať rozdielne pokrmy, majú funkciu "odložený štart" i digitálny displej s časovačom. Všetky novšie modely zo spomínaných hrncov sú vybavené nepriľnavým povrchom a dajú sa umývať v umývačke.

Text: veg pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK