Presunúť na hlavný obsah

Čo ste nevedeli o horčici

Zdravie a relax

Horčica sa vám asi vybaví v súvislosti s pečenou klobáskou, najmä, ak sa preháňate po vianočných trhoch v týchto dňoch.

Samozrejme, že svoje miesto má v našich domácnostiach počas celého roka. Patrí asi k základným potravinám, ktoré nájdete aj u chudobného študenta. Na čo sa dá okrem spomínanej klobásky využiť?

Horčica pochádza z východného Stredomoria a zo severoafrického pohoria Atlas. Asi nikoho neprekvapí, že ju poznali už starí Gréci, Egypťania a Rimania. Horčica upútala aj antických autorov, spomínajú ju Plinius, Theoprastos a Dioscorides. Na jej rozšírení do ostatných krajín majú zásluhu rímske vojská.

Horčica v minulosti
Už známy Hippokrates odporúčal bielu horčicu na vnútorné použitie pri tráviacich problémoch. Jej účinky oceňoval aj pri vonkajšom použití na rozohnanie zápalu, ale vtedy ju zmiešal aj s octom. Semená bielej horčice sa používali ako laxatívum a tiež ako populárny prostriedok proti otravám. Rusi ju používali svojským spôsobom ako prostriedok proti prechladnutiu – horčičný prášok si dávali do vlnených ponožiek. Už v roku 1623 sa o horčici písalo, že ak sa zmieša s octom dochutí hydinu, rybacinu, či iné mäso a ešte k tomu významne podporí trávenie a zahreje žalúdok. A keď už sme pri tom zahrievaní, treba spomenúť horčičné náplasti, ktoré sa aplikovali na reumatizmus, artritídu, neuralgiu a dnu.  Mimochodom horčičné náplasti sa na reumatické bolesti aplikujú aj v dnešnej dobe.

Vnútorné použitie
Okrem toho, že je to skvelá prísada do jedál, ktorá sa vyrába zo zmesi horčičných semien, kurkumy, octu a ďalších prísad, môžete využiť aj jej stimulačné vlastnosti. Horčica stimuluje trávenie, podporuje vstrebávanie, ale aj dobrú cirkuláciu krvi, je nápomocná pri nádche a môže pomôcť pri letargii. Čierne horčičné semená sú ostrejšie ako biele, preto sa im vyhýbajte ak máte prekyslený žalúdok, alebo vredy, lebo môžu na vás pôsobiť dráždivo. Ak máte infekciu dolných dýchacích ciest, chrípku či nádchu, použite zápar zo zomletých horčičných semien. Veľmi dôležitý je fakt, že by ste mali vždy používať len horčičné semená, alebo prášok, lebo horčičný olej je paradoxne toxický hlavne v nezriedenom stave.

Vonkajšie použitie
Voľné oleje v horčici majú taký účinok, že pri aplikovaní sa nahrnie do kože krv a tento účinok sa odborne nazýva – rubefacientný. Takže ak si urobíte horúci kúpeľ nôh, odvedie sa vám do nich krv a tým zmiernite upchanie horných a dolných dýchacích ciest.

Text: Gabi H. pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK