Aké sú hlavné rizikové faktory vzniku cukrovky?
Medzi hlavné faktory, ktoré významne ovplyvňujú riziko vzniku cukrovky, patria:
1. Genetická predispozícia. Genetika zohráva významnú úlohu a zdôrazňuje sa prakticky pri všetkých typoch cukrovky.
2. Vek. Zatiaľ čo pre diabetes 1. typu je charakteristický začiatok v detskom a mladom dospelom veku, výskyt diabetu 2. typu stúpa s vekom najmä po 40. roku života.
3. Nadmerný energetický príjem a konzumácia nezdravých druhov potravín. Zvýšený príjem energie a nezdravých potravín riziko diabetu významne zvyšujú. Preťažuje nároky na vylučovanie inzulínu, prispieva k poklesu citlivosti na inzulín, vedie k obezite a u predisponovaných osôb vyvoláva resp. urýchľuje začiatok ochorenia.
4. Obezita a fyzická aktivita. Obezita je hlavným rizikovým faktorom rozvoja cukrovky 2. typu, a to najmä obezita hornej časti tela alebo centrálna obezita. Viac ako 80 % pacientov je obéznych, teda jednoznačne existuje medzi týmito dvoma ochoreniami úzka spojitosť a vzájomné negatívne prepojenie. Fyzická aktivita má pozitívny vplyv na zvýšenie inzulínovej senzitivity a podľa najnovšej štúdie aj na vývoj cukrovky u pacientov s prediabetom (pokles až o 58 %).
5. Chyby v životospráve matky počas tehotenstva, nevhodná výživa dieťaťa vo včasnom období života
6. Stres
Text: dh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK