Presunúť na hlavný obsah

Dodatočné sladké mikulášske prekvapenie - torta menom Čert

Recepty

Mikuláša bolo síce vo štvrtok, ale čo tak dodatočne pripraviť niečo pre vaše ratolesti? Skúste to napríklad s tortou s príznačným názvom - Čert. Plakať nebudú, skôr sa oblizovať.

Čert

Potrebujete:

Na cesto:
- mandarínkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 175 g)
- 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 180 g práškového cukru
- 1 vrchovatá PL kandizovanej pomarančovej kôry
- štipka soli
- 4 vajcia
- 300 g hladkej múky
- 3 kl kypriaceho prášku do pečiva
- 6 PL šťavy z mandarínkového kompótu
- 1 kl citrónovej arómy

Na náplň:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g mliečnej čokolády nakrájanej na malé kúsky
- 150 g čokolády na varenie nakrájanej na malé kúsky

Na ozdobenie:
- 1/2 balíčka svetlej polevy
- niekoľko jahôd

Postup:
1. Mandarínky necháme na sitku dobre odkvapkať, šťavu zlejeme a odložíme na ďalšie použitie.
2. Na prípravu cesta ušľaháme maslo alebo margarín, práškový cukor, pomarančovú kôru, soľ a vajcia do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a preosejeme do vaječnej peny. Vmiešame 6 polievkových lyžíc mandarínkovej šťavy a citrónovú arómu. Cesto naplníme do tortovej formy, vymastenej a vysypanej múkou. Navrch poukladáme mandarínky. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 50 minút.
3. Korpus necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť. Po vychladnutí ho raz pozdĺžne rozrežeme. Na prípravu náplne prevaríme smotanu, hrniec odstavíme zo sporáka. V horúcej smotane rozpustíme čokoládu. Za častého miešania necháme vychladnúť. Keď začne hmota hustnúť, vyšľaháme ju do tuha.
4. Tretinu krému natrieme na spodnú časť korpusu, priložíme vrchnú časť a mierne pritlačíme. Zvyškom krému potrieme povrch a okraje torty. Nožom urobíme na povrchu torty vlnky – chlpy čerta. Vytvarujeme nos, vytlačíme dve nosné dierky a tiež priehlbiny pre oči a ústa. Tortu vložíme do chladničky na dve hodiny stuhnúť.
5. Svetlú polevu rozohrejeme podľa návodu na obale. Vrchnú časť torty ozdobíme po obvode svetlou polevou, z ktorej vytvoríme aj oči. Rohy čerta vytvoríme z celých jahôd, ktoré zapichneme pomocou špáradiel do krému. Oči a ústa dotvoríme z plátkov jahôd.

Text spracoval: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Foto a recept: Dr. Oetker