Presunúť na hlavný obsah

Vône a chute najkrajších sviatkov roka

Recepty

Rok sa stretol s rokom a opäť sme na prahu Vianoc, času zimnej šálky teplého čaju, domácich vanilkových rožkov, vianočných perníkov či kokosových...

Suroviny s vôňou a chuťou najkrajších sviatkov roka sú nielen súčasťou sviatočných cukroviniek a zákuskov, ale majú aj priaznivé účinky na organizmus.

 
Vlašské orechy
Je to výborná potrava pre náš mozog, čo umocňuje aj vzhľad ich jadra, ktoré sa práve na mozog podobá. Vlašské orechy navyše pomáhajú likvidovať únavu a predchádzať vzniku srdcových ochorení.

Lieskové orechy
Lieskovce sú vhodné najmä pre športovcov, ľudí oslabených chorobou a pre tehotné ženy. Podľa výskumov môžeme konzumáciou lieskových orieškov nielen predchádzať obličkovým kameňom, ale ich aj liečiť.

Mandle
Semenám mandlí sa prisudzuje priaznivý účinok na kardiovaskulárny systém, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a upravujú krvný tlak. Chránia naše cievy a srdce pred degeneráciou a predčasným starnutím.

Hrozienka
Sladké hrozienka neškodia zubom ani ďasnám, ale naopak. V hrozienkach bolo identifikovaných päť fytochemikálií, ktoré zabraňujú zachytávaniu baktérií na povrchu zubov a tvorbe zubného plaku, ktorý predchádza vzniku kazu.

Kokos
Kokosová dužina sa využíva na liečenie nervových chorôb, pri stratách pamäte, slabosti, pri pleťových chorobách a pľúcnych ťažkostiach. Nesmie sa konzumovať spolu s mliečnymi výrobkami, pretože tuky týchto potravín sú rozdielne.

Citrónová kôra
Kôra z obyčajného citróna obsahuje cenné látky, ktoré môžu pomôcť ochrániť telo pred prechladnutím, zmierniť alergie alebo kŕčové žily. Treba si však dať dobrý pozor na to, aby sme používali kôru z chemicky neošetrených citrónov.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK