Presunúť na hlavný obsah

História vianočky a pekárske rady

Recepty

Tradičné pečivo nechýba ani na súčasných sviatočných stoloch.

Starý symbol Vianoc

Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia, spočiatku ju piekli len cechoví remeselníci, až neskôr ľudia doma. Zhotoviť vianočku nebolo nikdy jednoduché, preto sa pri príprave udržiavali rôzne zvyky. Napríklad gazdinka ju mala pripravovať v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť a pri kysnutí cesta mala vyskakovať vysoko do výšky.

V detailoch je úspech
Cesto na cukrovinky sa bude dať ľahko vyváľať a vytvarovať, ak ho necháme do druhého dňa odpočinúť v chladničke. Koláčiky by mali byť upečené v takom predstihu, aby sa v chlade (maximálne do 5 °C) dobre preležali a chute a náplne sa spojili. Ideálna teplota pečenia je 180 °C. Pri nízkej teplote vyteká tuk, pri vysokej zase cesto rýchlo zhnedne.

Vareškov tip
Ľahké snehové bozky
Zo štyroch bielkov našľaháme sneh, po častiach pridávame 140 g pieskového cukru. Potom šľaháme asi 10 minút vo vodnom kúpeli a ku koncu zľahka vmiešame 140 g práškového cukru. Na vymastený plech tvoríme vreckom malé kôpky. Pečieme krátko pri 100 °C, potom teplotu znížime na 50 °C a sušíme.


5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu vianočných dobrôt
Práškový cukor
Okrem cesta sa pridáva do cukrovej hmoty na zdobenie perníkov, tort a vianočného pečiva, kde je dobré použiť zvlášť jemný práškový cukor.

Vrecúško na zdobenie
Na zdobenie vianočných sladkostí poslúži obyčajné plastové vrecko, ale v obchodoch dostať všakovaké vrecká z nepresakujúceho plátna.

Piškóty
Vari najchutnejšie sú bežne dostupné detské piškóty. Na základe skúseností vyberajme značku, ktorá drží v pripravovaných maškrtách tvar a piškóty sa nerozmočia.

Med
Bez medu na stole a v koláčikoch nie sú Vianoce. Med má dobrú povesť lieku na dýchacie ťažkosti, slúži najmä na odstraňovanie hlienov a má antiseptické účinky.

Škorica
Rozvonia sviatočnú kuchyňu, navyše podľa niektorých štúdií škorica pomáha aj pri liečbe cukrovky či dokonca zastavuje šírenie rakovinových buniek.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK