Zdravší kapor na štedrovečernom stole? V Česku už je to realita
V susednom Česku si prvýkrát tento rok môžu ľudia pred Vianocami kúpiť kapra s väčším podielom omega 3 mastných kyselín.
Ryba, ktorej chovu sa venuje Fakulta rybárstva a ochrany vôd Juhočeskej univerzity, má priaznivý vplyv na prevenciu a liečbu kardiovaskulárnych ochorení. Kapor so zvýšeným obsahom omega 3 mastných kyselín bude na predaj na vybraných miestach v Prahe, Českých Budějoviciach, Vodňanoch a Blatnej.
Vyšší podiel omega 3 mastných kyselín kapor získa zo špeciálnej kŕmnej zmesi, ktorá obsahuje repkové výlisky a ľanové semienko. Ryba, ktorej výskumu a chovu sa vo Vodňanoch venujú päť rokov, bude v porovnaní s bežným kaprom zhruba o 15 percent drahšia.
Pozitívny vplyv na zdravie kapra s omega 3 mastnými kyselinami preukázal v posledných dvoch rokoch výskum. Na ňom Fakulta rybárstvo a ochrany vôd Juhočeskej univerzity spolupracovala s pražským Inštitútom klinickej a experimentálnej medicíny.
Výskum spočíval v tom, že dobrovoľní pacienti, ktorí sa po operácii srdca zotavovali v Kúpeľoch Poděbrady, štyri týždne konzumovali kapra s vyšším podielom omega tri mastných kyselín. "V porovnaní s ostatnými pacientmi, ktorí držali klasickú diétu, u nich za tú dobu došlo k významnému zlepšeniu parametrov tukového spektra krvi," povedal výskumný pracovník Fakulty rybárstvo a ochrany vôd Jan Mráz.
Podľa neho však záleží aj na správnom postupe pri spracovaní kapra. "Najlepšie je pripravovať ho na repkovom oleji a pri teplote vnútri ryby okolo 60 až 70 stupňov Celzia," uviedol Mráz.
Omega 3 esenciálne nenasýtené mastné kyseliny sú vhodné na ochranu proti vzniku srdcových a cievnych príhod a pre správnu funkciu srdca. Znižujú hladinu krvných tukov, zabraňujú usadzovaniu cholesterolu, chráni pred vznikom degeneratívnych ochorení a znižujú krvný tlak.
Slovenskí spotrebitelia si budú musieť zacestovať k susedom, pokiaľ by chceli na štedrovečerný stôl zdravšiu rybu. Existuje však aj možnosť pridať do vlastnej stravy uvedené potraviny ako ľanové semienka či namiesto sladkovodných rýb voliť ryby morské, ktorých obsah spomenutých kyselín je vyšší.
Text: ČTK, oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK