Presunúť na hlavný obsah

Máte chuť na slané? Chýba vám vápnik

Zdravie a relax

Ak pociťujete chuť na slané, podľa vedcov vám chýba vápnik! Neodolateľnú chuť na slané zaženie kúsok zeleru alebo uhorky, ktoré dodajú telu sodík.

Chuť na slané je prejavom deficitu minerálov. Štúdie preukázali, že ženy, ktoré mali v jedálnom lístku málo kalcia, pociťovali oveľa väčšiu chuť na slané, než ženy, ktoré mali prísun vápnika dostatočný. Jedným z možných vysvetlení je fakt, že sodík zvyšuje vylučovanie vápnika a telo tak má pocit, že problém s jeho nedostatkom bol odstránený.

Slané jedlá zvyšujú pocit smädu
Pozor! Ak si jedlo dosáľate a pri sledovaní televízie zajedáte oriešky či čipsy, zarábate si na poriadny problém. Nadmerné solenie môže spôsobiť nielen prírastok na váhe, ale aj nebezpečný vysoký krvný tlak. Konzumáciou slaných jedál alebo produktov totiž pridávate telu prácu nadčas. Slané jedlá zvyšujú pocit smädu. Telo potrebuje viac tekutín, pričom srdce a obličky pracujú na plný výkon. Obličky však môžu prefiltrovať iba určité množstvo tekutiny. Zbytok v tele zostáva a viaže vodu v tkanivách. Zadržiavaním vody v tele môže spôsobiť prírastok na váhe. Najzávažnejším dôsledkom nadmerného solenia je vysoký krvný tlak.

Prehnané solenie škodí:
• pri niektorých ochoreniach srdca a obličiek
• pri rakovine žalúdka
• podpisuje sa pod vysoký krvný tlak
• zhoršuje dokonca aj osteoporózu

Aj v chlebe je soľ
Najslanšie výrobky sú tie, v ktorých naozaj tú soľ cítime. Ide o čipsy, slané tyčinky, syrové korbáčiky, slané mäsa a dokonca aj zelenina, ktorá je naložená do soli a všetky konzervované potraviny. Nezanedbateľné množstvo soli je tiež v chlebe a v pečive. Hoci necítiť výrazne slanú chuť chleba, ľudia ho konzumujú vo väčšom množstve a aj z týchto druhov potravín sa do organizmu dostáva veľa soli. Namiesto soli dajte do pokrmov viac korenín, výborným sú petržlen, pažítka, estragón, prípadne ich zmesi.

Prečo sa nám slané jedlá zdajú chutnejšie?
Je to určitý návyk. Na takéto stimuly a na pocity, ktoré človeka nejako uspokojujú, si jednoducho zvykne a keď to nemá, tak mu to chýba. Deťom by sme preto nemali soliť vôbec, aby si nezvykli na slanú chuť.

Text: Zlatica Beňová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK