Rady do kuchyne: Aby Vianoce prišli v pokoji
Na vianočné pečenie musíte byť pripravené. Poradíme niekoľko trikov, aby sa vám pečenie sladkostí vydarilo.
Cukrárska metodika
Pri príprave cukroviniek cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme po častiach vždy na rovnakú hrúbku. Formičky na vykrajovanie sa snažíme dávať čo najbližšie k sebe, aby zostalo málo zvyškov na ďalšie spracovanie, ktorým nám cesto hustne. Formičky zľahka máčame v múke. Jednotlivé tvary rovnakej veľkosti kladieme na plech a dáme do rúry upiecť.
Viac plechov naraz
Ešte jedna dobrá rada: Najlepšie je, keď si pripravíme viac plechov s cestom naraz. Potom ich už len postupne prekladáme z chladu do rúry. Nikam neodchádzame a koláčiky dobre strážime, aby sme nič nespálili a nepokazili. Zábudliví nech použijú časovač.
Ľahkosť gratinovania
Gratinovanie je jednoduché, v podstate ide o klasické zapekanie, len pokrmy sa pri ňom pečú krátko a intenzívne. Používajú sa na to špeciálne porcelánové misky alebo nádoby z varného skla. Pri gratinovaní je dobré zapekaný pokrm posypať syrom, strúhankou alebo poliať smotanou či omáčkou.
Liečiteľ propolis
Propolis zabíja mikroorganizmy, pôsobí teda antibioticky. Náš nos, ústa, krk, dýchacie cesty, priedušky, vedľajšie dutiny či Eustachova trubica by mali byť v prípade nutnosti "vystlané". Najlepšie sa na tento účel hodia propolisové kvapky, ktoré užívame tak, že 10-20 kvapiek nakvapkáme na chlieb, dobre rozhryzieme a prehltneme.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK