Presunúť na hlavný obsah

Trochu iný vianočný dezert: Mandľový cheesecake so škoricou

Recepty

ianoce majú svoje typické vône – škoricu, klinčeky, pomaranč, vanilku, zázvor, jablká či orechy. Stojí za to vymyslieť z nich namiesto osvedčenej klasiky aj nové, originálne dezerty.

Mandľový "cheescake" v škoricovej omáčke

Potrebujete:
- 500 g mascarpone
- 1 vanilkový struk
- 70 g kandizovaného ovocia
- 170 g kryštálového cukru
- 150 ml likéru amaretto
- 100 g mandľových lupienkov
- 120 g detských piškót
- 70 g masla
- 1 celá škorica
- 100 ml smotany na šľahanie

Postup:
1. Roztopené maslo zmiešame s rozdrvenými detskými piškótami, rozložíme na menší plech a popritláčame.
2. Mascarpone vyšľaháme s jadrom vanilkového struku, 70 g cukru, 50 ml amaretta, pridáme kandizované ovocie a mandľové lupienky. Hotovú zmes nanesieme na stuhnutý korpus  necháme odstáť.
3. Zo 100g cukru spravíme karamel, zalejeme smotanou, pridáme škoricu a prevaríme, kým sa úplne neroztopí cukor. Pridáme 100 ml amaretta a necháme vychladnúť. Podávame spoločne.

Mandľový "cheescake" v škoricovej omáčke

Potrebujete:
- 500 g mascarpone
- 1 vanilkový struk
- 70 g kandizovaného ovocia
- 170 g kryštálového cukru
- 150 ml likéru amaretto
- 100 g mandľových lupienkov
- 120 g detských piškót
- 70 g masla
- 1 celá škorica
- 100 ml smotany na šľahanie

Postup:
1. Roztopené maslo zmiešame s rozdrvenými detskými piškótami, rozložíme na menší plech a popritláčame.
2. Mascarpone vyšľaháme s jadrom vanilkového struku, 70 g cukru, 50 ml amaretta, pridáme kandizované ovocie a mandľové lupienky. Hotovú zmes nanesieme na stuhnutý korpus  necháme odstáť.
3. Zo 100g cukru spravíme karamel, zalejeme smotanou, pridáme škoricu a prevaríme, kým sa úplne neroztopí cukor. Pridáme 100 ml amaretta a necháme vychladnúť. Podávame spoločne.