Škola pečenia: Jablkové hviezdičky s orieškami
Pripravte si tento chutný dezert pár dní pred Vianocami. Stihnete to a prekvapíte návštevy.
Jablkové hviezdičky s orieškami
Potrebujete:
- 120 g detských piškót
- 70 g roztopeného masla
- 50 g vlašských orechov
- 50 g pekanových orechov
- 50 g píniových orieškov
- 50 g mandlí
- 2 jablká bez šupky
- 1 vanilkový struk
- 300 ml smotany na šľahanie
- 300 m plnotučného mlieka
- 7 žĺtkov
- 1 PL maizeny
- 100 g horkej čokolády
- 100 g masla
- 220 g kryštálového cukru
Postup:
1. Detské piškóty rozdrvíme a premiešame s roztopeným maslom. Menší plech vystelieme kuchynskou fóliou a zmes rovnomerne rozložíme a popritláčame na dno nádoby. Odložíme do chladničky na noc.
2. Mlieko, smotanu a vanilku dáme prevariť a medzitým vyšľaháme žĺtky, maizenu a 150 g cukru do peny. Tretinu horúcej vanilkovej zmesi vylejeme na žĺtky a za stáleho miešania poriadne premiešame. Túto zmes zmiešame so zvyšnými dvomi tretinami. Za stáleho miešania privedieme takmer do varu, ale krém nesmie zovrieť! Odstavíme a prudko ochladíme vo vodnom kúpeli za občasného miešania.
3. Maslo so zvyškom cukru (70 g) vyšľaháme a primiešame vychladnutý vanilkový krém. Jablká nakrájame na malé kocky a zmiešame spolu s vanilkovým krémom a orechmi. Polovicu tejto zmesi rozotrieme na stuhnutý korpus a dáme vychladnúť do chladničky. Druhú polovicu rozmiešame s roztopenou čokoládou a vytvoríme ďalšiu vrstvu na korpuse. Necháme stuhnúť cez noc v chladničke. Na druhý deň vykrajujeme požadované tvary.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Tibor Vagai, šéfkuchár wellness hotela Patince
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu