Chladné ruky, horúce srdce - pri pečení ich potrebujete
Osobitne pri vianočnom pečení platí staré dobré príslovie: dobré pečivo sa robí s chladnými rukami a horúcim srdcom. Pritom by pri pečení pred Vianocami mali vládnuť radosť a pokoj. Tu sú niektoré pravidlá, ktoré vám pomôžu.
Prvé pravidlo – izbová teplota
Kým sa pustíte do pečenia, treba myslieť na to, aby všetky suroviny (okrem bielkov na sneh) mali rovnakú izbovú teplotu. Múka býva v kuchynskej poličke, vajcia a maslo v chladničke, preto im treba dať čas, aby sa teplotné rozdiely vyrovnali.
Druhé pravidlo – prevzdušnenie múky
Pri práci s múkou je dobré myslieť na jej prevzdušnenie. Možno sa vám bude zdať staromódne preosievať múku pred pečením cez jemné sito, ale verte tomu, že inak ju nenadľahčíte. Rozdiel naozaj poznať a nejaká tá minútka navyše neuškodí.
Tretie pravidlo – odležanie cesta
Keď pripravujete maslové cesto, počítajte s časom na jeho odležanie v chlade, ktoré je dôležité, aby sa lepok v múke „upokojil“ a pri vložení do horúcej rúry sa cesto nezrazilo. S odpočinutým cestom sa navyše oveľa lepšie pracuje.
Štvrté pravidlo – chladné ruky
Najlepšie sa pracuje s cestom, keď máme chladné ruky, ako hovorí príslovie. Ruky si ochlaďte pod studenou vodou alebo si dlane ochladzujte zásobníkom na ľad z mrazničky. Prípadne si ruky zľahka natrite olejom, aby sa vám na ne cesto nelepilo.
Piate pravidlo – papier na pečenie
Aby sa upečené vianočné pečivo nelámalo pri vyberaní z rúry, je dobré piecť ho na papieri na pečenie a ešte horúce opatrne stiahnuť z plechu aj s papierom. Keď pečivo trochu vychladne, nie je také krehké a pohodlne ho môžete zosunúť.
Šieste pravidlo – studené bielky
Sneh treba šľahať zo studených bielkov, preto ich nenechávajte dlho stáť pri izbovej teplote. Dávajte pozor, aby sa do bielkov nedostal ani kúsok žĺtka. Dobre našľahaný sneh spoznáte podľa toho, že keď doň zarežete nožom, rez sa nestratí.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK