Štedrovečerné menu: šošovicová polievka, sumec a pupáky
Pripravili sme pre vás tip Pravdy na štedrovečernú večeru. Varí Rastislav Molnár, šéfkuchár reštaurácie Pútnický mlyn v Marianke.
Pupáky s makom
Pre 4 osoby potrebujeme:
400 g polohrubej múky
20 g droždia
20 g kryštálového cukru
1,5 dl mlieka
1 vajce
štipku soli
200 g mletého maku
150 g práškového cukru
1,5 dl mlieka
50 g masla
Postup:
1 Zarobíme si cesto, vyšúľame si dlhé šúľky s priemerom 0,5 cm a dáme do rúry piecť na 170 °C asi 20 minút.
2 Mak uvaríme spolu s mliekom a cukrom, šúľky nakrájame na malé kúsky. Nakoniec ich prelejeme rozpusteným maslom a zmiešame s makom.
Náš tip:
V Liptove sa pupáky jedávajú aj so slaninkou.
Šošovicová vianočná polievka
Potrebujeme:
200 g šošovice
200 g koreňovej zeleniny
200 g zemiakov
vývar
20 g cesnaku
1 ČL mletej červenej papriky
olej
soľ
petržlenovú vňať
Postup:
1 Koreňovú zeleninu opečieme na oleji, pridáme vývar, šošovicu a varíme domäkka.
2 Pridáme zemiaky a cesnak usmažený na oleji s mletou červenou paprikou. Dochutíme soľou a petržlenovou vňaťou.
Náš tip:
Variant pre ateistov: do polievky môže ísť aj slaninka.
Vyprážaný sumec so slovenským šalátom
Potrebujeme:
500 g filiet zo sumca
2 dl oleja
100 g strúhanky
40 g hladkej múky
2 vajcia
500 g zemiakov
40 g cibule
150 g koreňovej zeleniny
100 g kyslých uhoriek
60 g hrášku
100 g horčice
soľ
korenie
20 g octu
Postup:
1. Filety sumca obalíme v trojobale a vypražíme.
2. Zemiaky uvaríme v šupke a ošúpané nakrájame na kocky. Pridáme uvarenú koreňovú zeleninu, uhorky a cibuľu. Zmiešame spolu s olejom a horčicou a dochutíme soľou, korením a octom.
Náš tip:
Na zlepšenie chuti môžete pridať sterilizovanú kapiu.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Rastislav Molnár, šéfkuchár reštaurácie Pútnický mlyn v Mariánke
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu