Presunúť na hlavný obsah

Rumové šišky - ako stvorené na trojkráľovský sviatočný stôl

Recepty

Pripravte víkendovej návšteve chutné rumové šišky. Je to výdatný a lahodný dezert.

Rumové šišky

Potrebujete:
- 50 g masla
- 40 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL rumu
- 250 ml mlieka
- 1 PL cukru
- 30 g droždia
- 500 g hladkej múky
- 1/2 PL soli
- tuk na vyprážanie
- jahodová marmeláda
- hladká múka na posypanie dosky
- vanilkový cukor na posypanie

Postup:
1. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne doň primiešame žĺtky, vanilkový cukor a po kvapkách citrónovú šťavu a rum. Do 100 ml teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, lyžicu múky a zľahka zamiešame. Kvások prikryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste asi 10 minút kysnúť.
2. Do žĺtkovej zmesi vlejeme kvások, pridáme zvyšok múky so soľou a vlažné mlieko. Pripravíme redšie cesto, prepracujeme ho, poprášime múkou, prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme asi 1 cm vysokú placku. Na jej polovici zľahka formičkou naznačíme krúžky. Do ich stredu dáme marmeládu.
3. Z druhej polovice povykrajujeme kolieska, na ktoré položíme náplň. Dookola vyvýšených miest ich pritlačíme prstami, aby sa cesto spojilo a okrúhlym vykrajovadlom vykrojíme šišky. Necháme 20 minút vykysnúť. Rozpálime tuk a šišky v ňom vypražíme dozlatista. Hotové šišky necháme odkvapkať na sitku a posypeme ich vanilkovým cukrom.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: Profimedia