Rady do kuchyne: Čo na raňajky?
Raňajky sú dôležité, ale ráno mávame naponáhlo. Ako si ich rýchlo pripraviť?
Čo si dať na raňajky?
Na raňajky volíme sacharidy najmä v podobe škrobov (obilniny), ale nezabúdame na dostatok vlákniny. U zdravého človeka nie je nutné úplne sa vyhýbať cukru. Vhodnou potravinou, ktorú by sme mali raňajkovať pravidelne, je mlieko a mliečne výrobky, najmä kyslomliečne.
Praktické mafiny
Mafiny sú veľmi obľúbeným druhom pečiva, ktoré si vďaka svojim chuťovým vlastnostiam a nespočetnému množstvu variantov získavajú stále viac ľudí. Ich prednosťou je dlhšia doba trvanlivosti a univerzálnosť. Môžu slúžiť ako výdatné raňajky, ale aj ako praktická desiata či olovrant.
Kapor bez kostí
Pri príprave filiet z kapra sa postupuje trochu odlišne ako pri priemyselnom spracovaní, kde sa filety vyrezávajú z celého kapra alebo z polovičiek ryby. Oveľa jednoduchšia a na domáce spracovanie vhodnejšia je príprava filiet z podkov, z ktorých najprv odstránením chrbtice pripravíme porcie kapra, ktoré potom zbavíme menších kostí.
Soľ je základ
Ak sa chystáte rybu údiť, treba vedieť, že najdôležitejším bodom prípravy a zárukou úspechu je dobré nasolenie, pri ktorom sa používa bežná kuchynská soľ. Prísady ako dusitany a dusičnany nie sú nutné, ba pri rybách sú nežiaduce. Soľ nielenže rybu ochutí, ale vďaka nej dosiahneme dlhšiu trvanlivosť.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK