Raňajky pre hladošov: Orieškový chlebík s údeninou
Sýta dobrota, s ktorou začnete skvelý deň.
Príprava: 90 minút
Obťažnosť: 2
Pre 4 osoby potrebujeme:
500 g múky (čím tmavšej, tým lepšie)
40 g čerstvého droždia
300 ml vody
20 g soli
30 g kryštálového cukru
100 ml oleja
10 ml octu
10 g rasce
200 g červenej cibule
20 g hnedého cukru
100 ml červeného vína
50 ml balzamikového octu
150 g jadier pistáciových orieškov
320 g domácej údenej šunky
Postup:
1. Z trošky vlažnej vody, droždia, cukru a múky urobíme kvások, necháme ho nakysnúť a potom zmiešame so zmesou zvyšnej múky, pistácií, oleja, rasce, cukru a octu tak, aby sa cesto oddeľovalo od stien nádoby a bolo trochu riedke a s bublinkami. Počas miesenia pridávame vlažnú vodu. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť.
2. Po vykysnutí urobíme z cesta bochník alebo iný tvar a dáme ho piecť na 220 oC na prvých asi 15 minút, potom teplotu znížime na 190 oC a dopečieme ho. Po upečení pokropíme chlebík vodou a prikryjeme utierkou.
3. Cibuľový džem: hnedý cukor rozpustíme, pridáme červenú cibuľu, nakrájanú na polkolieska, podlejeme červeným vínom a octom, osolíme a dusíme do mäkka. Zjemníme maslom podľa potreby. Cibuľa musí byť mäkká a šťava musí mať konzistenciu hustého sirupu. Z chlebíka vykrojíme požadované tvary, navrstvíme naň plátky opečenej šunky a cibuľového džemu.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha