Raňajky pre hladošov: Paštéta z husacej pečene
Vrchol raňajok na vidličku pre voľné dni.
Príprava: 20 minút
Obťažnosť: 3
Pre 4 osoby potrebujeme:
250 g pečene z vykŕmenej husi
100 ml portského
100 g čerstvých fíg
100 ml sladkého bieleho vína
20 g hnedého cukru
5 g prírodnej želatíny
4 ks toastového chleba
morská soľ
kardamón
štvorfarebné korenie
Postup:
1. Pečeň očistíme, odstránime žilky, nasolíme a polejeme portským. Necháme odležať pod fóliou aspoň dve hodiny, potom ju jemne roztlačíme a vložíme do formy. Pečieme zakrytú fóliou na 50 oC. Po upečení ju necháme stuhnúť v chlade.
2. Cukor skaramelizujeme, pridáme očistené nakrájané figy, podlejeme sladkým bielym vínom, okoreníme korením a kardamónom a rozmixujeme na hustotu šťavy. Do ešte teplej (40-stupňovej) zmesi zamiešame prírodnú želatínu, vylejeme do formičiek a necháme stuhnúť.
3. Z toastového chleba upečieme hrianky, ktoré môžeme vykrojiť, do akého tvaru chceme. Na hrianky kladieme paštétu a podávame s figovým želé.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha