Vysoký cholesterol? Nedajte mu šancu...
Cholesterol je mäkká látka žltej farby a už len táto definícia nevyvoláva dojem, že je extra prospešná pre naše telo.
Je jeden s dôvodov, prečo sa naše cievy stávajú skladiskom biologického odpadu, ktorý je vo forme plátov a spôsobuje, že sa cievy zužujú. Celkovo ide o zložitý proces, ale mali by ste si uvedomiť, že správna strava vie škodlivému cholesterolu "zasadiť ranu". Ešte je dobré vedieť, že nebezpečný cholesterol je LDL – z anglického low-density lipoprotein ( lipoproteín s nízkou hustotou) a naopak HDL – z anglického hight-density lipoprotein ( lipoproteín s vysokou hustotou ). Je dobré, ak sa posnažíte a popracujete na zvýšení HDL cholesterolu.
Potraviny, ktoré môžu regulovať hladinu cholesterolu:
Ovocie a zelenina bohaté na vitamín C
Opäť stará známa vec, ale bez zeleniny a ovocia sa nepohnete. Sú síce aj takí, ktorí uprednostňujú mäso a hamburgery, ale počkajte si na výsledky ich krvi o pár rokov. Vysoký cholesterol totiž "nebolí". Preto si doprajte misku zeleniny, alebo ovocia každý deň a neoľutujete.
Fazuľa
Táto obyčajná strukovina má niekoľko výhod – je lacná, dostupná a patrí medzi najspoľahlivejších bojovníkov so zlým cholesterolom. Podľa niektorých odborníkov už jedna šálka denne zníži cholesterol o 20 percent. Výborné je aj to, že prospešný cholesterol fazuľa zvýši o 9 percent, ale až v priebehu jedného roku, takže si nemyslite, že sa zázrak stane na počkanie. Ak fazuľu nemienite jesť, skúste sóju.
Ovos
Budete potrebovať 55 gramov ovsených otrúb denne, alebo ovsenú kašu po dobu troch mesiacov, ak chcete o 15% zvýšiť HDL cholesterol v krvi. Odborníci upozorňujú, že u každého ovos reaguje inak a taktiež sa jeho účinnosť mení s vekom, ale záleží aj na tom, aké ste pohlavie.
Mrkva
Keďže je mrkva plná rozpustnej vlákniny, je výborným regulátorom cholesterolu. Už len dve mrkvy denne vám zaručia zníženie škodlivého cholesterolu o 10 až 20 percent.
Olivový olej
O olivovom oleji sa toho popísalo neúrekom, ale treba spomenúť, že kvalitný za studena lisovaný olej vám škodlivý cholesterol zníži a prospešný o niečo zvýši. No a nie je taký problém pokvapkať si ním šalát. Pozor však na to, že ak olivový olej zahrejete a varíte na ňom, stráca svoje účinky a je skôr na škodu.
Avokádo
Keďže sa v tomto plode nachádza koncentrácia rovnakého tuku ako v olivovom oleji, alebo v mandliach, je výborný bojovník proti škodlivému cholesterolu. A šalát s avokádom je pre nás stále netradičný a vynikajúci.
Vlašské orechy a mandle
Aj keď majú tieto plody vysoký obsah tuku, je s dvojitou väzbou a tá je známa tým, že hladinu cholesterolu znižuje. Takže na zníženie cholesterolu o 10 – 15 percent vám postačí napríklad 100g mandlí denne.
Cesnak
Nezáleží na tom, či jete cesnak surový, alebo varený, patrí medzi „malé zázraky“, takže ak je aj váš žalúdok v poriadku a nemá s ním problém, zahrňte ho do svojho jedálnička.
Cibuľa
Ak obľubujete cibuľu, stačí vám asi polovica denne a cholesterol sa vám postupne upraví.
Ryby
Pochúťky ako losos, tuniak a makrela ,vám vďaka mastným omega-3 kyselinám zvýšia HDL cholesterol a vy ani nebudete vnímať, že je to aj liek pre vaše telo.
Text: Gabi H. pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK