Presunúť na hlavný obsah

Orechy domáce i exotické

Recepty

Čo by ste mali vedieť pri ich kúpe a príprave v kuchyni.

Ostražitosť pri nákupe

V obchodoch kupujeme celé plody sa škrupinou alebo iba jadrá vlašských orechov. Pri celých orechoch je dôležité skontrolovať nepoškodenie škrupiny, či plod nie je plesnivý, a v neposlednom rade tiež pôvod plodu. Pri jadrách treba takisto skontrolovať, či nie sú plesnivé a staré. Nevýhodou balených orechov môže byť, že sú chemicky ošetrené.

Sucho, chlad a vzduch
Plody v škrupine skladujeme na suchom, chladnom a dobre vetranom mieste. Jadrá orechov sú určené pre rýchlejšiu spotrebu, ale môžeme ich skladovať aj v mrazničke alebo chladničke. Ďalším variantom je naloženie orechov do medu, táto kombinácia je účinná na zlepšenie psychickej pohody.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri príprave orechových pokrmov
Orechy
V našich končinách sa v kuchyni využívajú najmä vlašské orechy, lieskovce, potom arašidy či mandle. Cestu k nám si pomaly nachádza aj exotika – kešu, paraorechy...

Mlynček na orechy
Osobitne pri múčnikoch je mlynček neoceniteľným pomocníkom v kuchyni, samozrejmosťou je dnes antikorová úprava mlecieho mechanizmu.

Víno
V niektorých mäsitých pokrmoch "ladia" orechy s mäskom a vínom, nevraviac už o tom, že z listov vlašského orecha sa dá pripraviť chutné orechové víno.

Cukor
Aký by to bol sladký múčnik bez cukru, ktorý v kombinácii s orechmi chutí famózne. Pozor však na jeho množstvo, najmä tí, čo si musia strážiť kilá.

Citrónová kôra
Aróma citrónovej kôry umocňuje chuť sladkých koláčov a pečiva. Pred použitím treba citrón dôkladne umyť, najradšej však použiť chemicky neošetrený.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK