Presunúť na hlavný obsah

Zobkanie orieškov prospieva zdraviu

Zdravie a relax

V primeranej miere má konzumácia rôznych druhov orieškov pozitívne zdravotné účinky.

Niektoré domáce i exotické druhy pomáhajú napríklad chudnúť, iné slúžia ako zdroj vitamínov alebo pomáhajú zaspať či dokonca prinášajú osoh pri cukrovke...

Vlašské orechy
Strava obohatená o vlašské orechy významne znižuje hladinu zlého cholesterolu a zvyšuje dobrý cholesterol, súčasne vlašské orechy redukujú zápaly a normalizujú zvýšený krvný tlak.
 
Lieskové oriešky
Lieskovce sú bohaté na srdcu prospešné nenasýtené tuky a sú bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý ochraňuje bunky. Okrem toho sú bohaté na vlákninu a minerálie, sú všestranne zdravou potravinou.

Mandle
Vysoký obsah vlákniny a nulový obsah sacharidov spôsobuje,  že mandle a potraviny s ich obsahom majú nižší glykemický index. Pomáhajú vyrovnávať sa s cukrovkou druhého typu.

Arašidy
Tuky, bielkoviny a vláknina v arašidoch pomôžu udržať pocit sýtosti na dlhší čas, búrske oriešky tak redukujú chuť do jedla a pri miernej diéte obsahujúcej arašidy sa dá dosiahnuť primeraná hmotnosť.
 
Pistácie
Pár hrstí pistácií v škrupine obsahuje viac draslíka ako banány. To pomáha ako súčasť zdravej výživy dosiahnuť hladinu krvného tlaku na potrebnej úrovni, pretože draslík otupuje účinky soli.
 
Paraorechy
Paraorechy sú najbohatším zdrojom selénu, ktorý pomáha chrániť bunky. Vyššia hladina selénu znižuje riziko niektorých druhov rakoviny. Dva orechy pokryjú viac ako dennú potrebu.

Pekanové orechy
Päť pekanových orechov obsahuje asi šestinu odporúčanej dennej dávky zinku, ktorý je zásadný pre fungovanie bielych krviniek, ktoré bojujú proti baktériám a vírusom, vrátane prechladnutia a chrípky.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK