Na chorobu cesnakom a cibuľou!
Do minúty zabiť vírusy a baktérie? Kto by to neprijal pri náhlom nachladnutí a ochorení horných dýchacích ciest v týchto zimných mesiacoch?
Čo takto štipľavo?
Existujú rastliny, ktoré dokážu rozhýbať stagnujúce funkcie a orgány, zohrievajú ich, ochladzujú alebo tonizujú. A podľa toho tiež chutia. Zvláštnu kategóriu tvoria rastliny so štipľavou chuťou. Táto skupina rastlín stimuluje potné žľazy, aktivuje krvný obeh, oživuje cirkuláciu krvi a podporuje funkciu vnútorných orgánov.
Cesnakový dych
Aj napriek nepríjemnému zápachu patrí cesnak medzi najúčinnejšie (nielen ľudové) prírodné liečivá. "Cesnak sám nepôsobí tak účinne ako cesnaková tinktúra (silný extrakt, ktorý do minúty zabije vírusy aj baktérie). Na rozdiel od surového cesnaku sa omnoho lepšie vstrebáva a nespôsobuje žalúdočné ťažkosti. Hodnota allicínu a zlúčenín síry nachádzajúcich sa v tinktúre dosahuje až 700-násobok oproti ostatným formám," vysvetľuje česká fytologička Venuša Studničková.
Cibuľa naša každodenná
Šťavnatá cibuľa s ovocno-sladkou a štipľavou chuťou má chrumkavú textúru, ktorá je po uvarení vláčna a jej štipľavosť ustupuje. Charakteristickú chuť i arómu jej prepožičiavajú sírne zložky, a rovnako ako pri cesnaku, allicín. Jeho antibiotické účinky sa využívajú najmä pri liečbe horných ciest dýchacích.
"Medzi najznámejšie ľudové recepty patrí šťava z nakrájanej cibule a cukru alebo medu, ďalej tiež cibuľový čaj. Takéto nápoje uľahčujú vykašliavanie a ničia mikroorganizmy v dýchacom trakte," hovorí známa bylinkárka a pripomína ďalšiu dôležitú zložku cibule - flavonoidy.
"Zlepšujú krvný obeh, chránia pred tvorbou krvných zrazenín a stimulujú srdcovú činnosť“.
Text: Monika Schönová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK