Pripravte si chutnú paradajkovú polievku po novom
Tradičné jedlá, ktoré poznáme z kuchyne našich mám, si môžete pripraviť aj vo vylepšenom a vynovenom šate. Ako na to?
Krémová paradajková polievka
Potrebujete:
- 1/2 masla
- 1 zväzok tymianu
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 pohára paradajkového pretlaku
- 2 väčšie paradajky
- 1–2 kl cukru
- 1/4 pohára smotany
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- starší chlieb na krutóny
- olej
- lístky bazalky
- tvrdý syr na nastrúhanie
Postup:
1. Vo väčšom hrnci roztopíme na strednom plameni maslo. Opražíme na ňom najemno nakrájanú cibuľu, pridáme tymian. Pražíme, kým nie je cibuľa mäkká, potom pridáme najemno nakrájaný cesnak. Dávame pozor, aby sa nepripálil.
2. Pridáme paradajkový pretlak a za stáleho miešania varíme, až kým nezačne karamelizovať. Potom prilejeme paradajkovú šťavu, pridáme lyžičku cukru a 8 pohárov vody. Varíme ďalších 45 – 55 minút. Potom polievku odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť, odstránime vetvičky tymianu.
3. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme späť na oheň a nakoniec pridáme smotanu. Chvíľu povaríme. Dochutíme soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Ozdobíme lístkami bazalky a podávame s opraženými chlebovými krutónmi, na ktoré podľa chuti môžeme nastrúhať tvrdý syr.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK