Päť vecí, ktoré potrebujete k tradičným jedlám v modernom duchu
S týmito ingredienciami v kuchyni si pripravíte pochúťky, ktoré patria k slovenskej tradičnej kuchyni. Akurát ich trošku zmodernizujete.
Hovädzie mäso.
Má svoju tradíciu, hoci jeho cena dnes odradzuje. O niečo lepšie sú na tom ľudia na slovenskom vidieku, ktorí si nejakú tú kravičku ešte stále dochovajú.
Zapekacia miska.
Zapečené pochúťky smerujú do rúry v mise z jenského skla či z iného materiálu. Pred koncom zapekania zvyčajne treba pokrm odkryť, aby povrch „opeknel“.
Niva.
Slovenský variant rokfortu, syr s modrou plesňou si v modernej slovenskej kuchyni našiel svoje miesto a je súčasťou mnohých pokrmov, mäsitých i bez mäsa.
Kyslá smotana.
Zvyčajne sa pridáva v záverečnej fáze prípravy jedál, aby bol výsledok kulinárskej snahy jemnejší, a používa sa, tak ako šľahačka, na ozdobu napríklad polievok.
Bazalka.
Mladé listy bazalky sa používajú na prípravu šalátov, sušené zasa ako korenie na mäso, ryby, strukoviny, na ochutenie tvarohu a údenín, ale aj do polievok a omáčok.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK