Ste kuchárka - bordelárka? Takto si udržíte kuchyňu čistú!
Hovoria o vás, že ste skvelá kuchárka? Baví vás zvŕtať sa pri sporáku? Jediné, čo nedokážete zvládnuť, je udržať poriadok počas varenia?
Vedzte, milé dámy, že v podobnom probléme nie ste osamelé. Hoci ženy sú poriadkumilovnejšie stvorenia než ich mužské polovičky, pri príprave jedál sa mnoho z nás akosi nedokáže sústrediť na to, aby aj prostredia okolo nás nepodľahlo nájazdu našich kulinárskych schopností.
Pokiaľ si však osvojíte zopár pravidiel, mohli by vám následné gruntovanie kuchyne uľahčiť.
1. Príprava je dôležitá. Pred začiatkom varenia si poukladajte na kuchynskú dosku jednotlivé ingrediencie. Pokiaľ pripravujete viac jedál, nachystajte ich v poradí, ako budete postupovať. Na sporák umiestnite jednotlivé hrnce alebo panvice podľa potreby jedla, miery varenia a intenzity plameňa či veľkosti platne.
2. Akonáhle nejakú ingredienciu použijete, odložte použitú misku alebo tanier do drezu. Dózy vracajte späť do skrine.
3. Odpadky vyhadzujte okamžite - to znamená, že akonáhle ošúpete zemiaky či zeleninu, odpad z nich vyhoďte do koša a nenechávajte ho na tácni ležať počas celého varenia.
4. Špinavý riad umývajte priebežne. Vyhnete sa tak nakopeným hrncom, tanierom či dreveným doskom. Zároveň sa pri mnohých riadoch vyhnete ulepeniu, zaschnutiu tekutín či čiastočiek jedla a ušetríte tak pri ich umývaní saponát, ale aj tečúcu vodu.
5. Pokiaľ máte umývačku riadu, hneď ako je jedlo na platni a pripravuje sa, jednotlivé použité riady umiestnite do umývačky. Pridajte aj hrnce, ktoré potrebovali predmyť vodou.
6. Kuchynskú dosku sa snažte udržiavať čistú počas celého varenia - využite saciu špongiu alebo papierový kuchynský obrúsok.
7. Po servírovaní obedu by ste mali mať v kuchyni len špinavý riad, na ktorom ste servírovali. Odolajte túžbe sadnúť si hneď po obede do kresla a rovno riad umyte alebo opláchnite a vložte do umývačky.
Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK