Bravčové kolienko pre vášho chlapa - týmto mu spravíte radosť!
Chcete inovatívnym spôsobom pripraviť klasickú "chlapskú" dobrotu? Poďte na to...
Presované kolienko v jablkovom pyré
Suroviny:
- 400 g údeného bravčového kolena
- 150 g mrkvy
- 150 g petržlenu
- 50 g cesnaku
- 4 celé čierne korenia
- 4 celé nové korenia
- 2 bobkové listy
- 4 ks plátkovej želatíny
- 200 g čerstvého chrenu
- 20 g petržlenovej vňate
Jablkové pyré:
- 2 väčšie jablká
- soľ
- mleté čierne korenie
- korenie karí
- 20 g medu
- olivový olej
Postup:
1. Koleno dáme variť do vody spolu s koreninami a zeleninou. Varíme bez soli, pretože z kolena sa soľ uvoľní. Koleno varíme pomalým varom a snažíme sa ho jemne rozvariť.
2. Mäso oberieme a vývar scedíme tak, aby nám vyhovovala jeho slanosť. Namočíme plátkovú želatínu do studenej vody a necháme napučať. Chren očistíme a nastrúhame. Želatínu rozpustíme v údenom vývare a nalejeme na obraté mäso.
3. Vrstvíme ho do pripravenej formy vystlanej potravinárskou fóliou. Medzi jednotlivé vrstvy mäsa dáme nasekanú petržlenovú vňať a čerstvý nastrúhaný chren. Po naplnení utlačíme a dáme do chladničky.
4. Jablká ošúpeme nakrájame na polmesiace a jemne osolíme, okoreníme korením a karí korením a premiešame s medom a dáme do rúry piecť pod alobalom na pol hodiny pri 150 stupňoch. Neskôr do jabĺk pridáme olivový olej a vymixujeme. Dáme zachladiť. K jedlu sa hodí chrenové želé zo smotany, chrenu a želatíny.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Tomáš Sika, šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum
Foto: Robert Huttner pre Pravdu