Artičoky "perú" pečeň
Artičoky obsahujú vitamíny skupiny B, draslík, vápnik aj železo, flavonoidy, organické kyseliny a rad ďalších prospešných látok.
Jedlá z artičok majú skvelé dietetické vlastnosti. Hodia sa pre diabetikov, pretože obsahujú inulín. Vhodné sú aj pre pacientov so žlčníkovými ochoreniami, zápalmi alebo s cirhózou pečene. Podporujú detoxikačnú činnosť pečene.
S plnkou a omáčkou
Artičoky môžeme uvariť v osolenej vode a podávať jednoducho poliate maslom a posypané smaženou strúhankou. Možno ich zapekať i plniť rôznymi plnkami. Každý národ má svoje obľúbené recepty. Napríklad Francúzi ich radi podávajú s rôznymi omáčkami.
Dvojnásobný zber
Artičoky sa zberajú od polovice mája až do novembra. Sú oblasti, kde sa ich darí zberať aj dvakrát za sezónu. Púčiky treba ručne odrezať od stvolu tesne predtým než rozkvitnú, pretože potom horknú. V chladničke vydržia zabalené do fólie aj tri týždne.
Rýchly recept: Artičoky plnené pečeňovými krémom
Potrebujeme:
4 malé artičoky
PL octu
soľ
kl citrónovej šťavy
pol kl jablčného želé
100 g pečeňovej omáčky
2 cm sardelovej pasty
125 ml šľahačky
biele korenie
oliva
šalátové l
isty petržlenová vňať
Postup:
1. Najprv odstránime stonku artičok a tvrdé listy. Špičky listov odstrihneme. Artičoky varíme vo vode, až kým sa lístky dajú ľahko oddeliť a vyberieme ich, uchopíme, stredné lupienky vykrútime a vytiahneme. Stred vyškrabeme lyžičkou.
2. Do citrónovej šťavy vmiešame teplé jablkové želé, artičoky ním potrieme.
Pečeňovú paštétu roztlačíme vidličkou, vmiešame sardelovú pastu, smotanu a korenie a ušľaháme penu.
3. Krémom naplníme spodky artičok, ozdobíme petržlenovou vňaťou, plátkami olivy a listami šalátu.
Tip lenivého labužníka
Artičoky očistíme, rozpolíme, nakrájame na tenké prúžky, pokvapkáme citrónom, pridáme olivový olej, petržlenovú vňať a osolíme. Potom zmiešame šalátové listy, polovičky paradajok, osolíme, dochutíme balzamikovým octom, pridáme artičoky a posypeme parmezánom.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK