Presunúť na hlavný obsah

Láska, sex a kvalitná čokoláda

Recepty

Valentín, láska a čokoláda patria nerozlučne k sebe. A podobne ako s vínom je to aj s čokoládou - líši sa podľa oblasti, kde sa kakao pestuje, podľa typu kakaovníka a ďalšieho spracovania.

Prečítajte si niečo o najznámejších odrodách kakaovníka

Forastero
Je to najvýnosnejšia odroda, z jej úrody pochádza 85 percent celkovej produkcie kakaa. Vyhýbajú sa jej choroby a plesne. Forastero pochádza z Amazonskej nížiny. Chuťovo prevláda výrazná čokoládová horkosť so zemitými tónmi.

Criollo
Veľmi kvalitná odroda, ale má malé výnosy. Bôby sú však veľmi kvalitné a aromatické. Tvorí 2 - 5 percent produkcie kakaa. Darí sa jej v Kolumbii a vo Venezuele. Chuťovo je pestrá s bohatou škálou ovocných a korenených chuťových tónov.

Trinitario
Ide o kríženca odrôd Forastero a Criollo. Má výhody oboch svojich rodičov. Je odolnejšia než Criollo a aromatickejšia ako Forastero. Výnosy z tejto odrody sú dosť vysoké. Tvorí asi 10 percent celosvetovej úrody.

Arriba a Amelonado
Amelonado a Arriba sú ďalšie dve odrody odvodené z odrody Forastero. Obe vynikajú veľkou chuťovou bohatosťou a sú často cenené rovnako ako aromatická odroda Criollo. Arriba pochádza z Ekvádoru.

Porcelana
Porcelana je vzácna odroda kakaovníka odvodená z odrody Criollo. Pochádza z Venezuely a meno jej dala porcelánovobiela farba kakaových bôbov. Chuťovo je veľmi jemná, delikátna. Ročná úroda je veľmi nízka.

Chua
Chua je jedna zo vzácnych odrôd kakaovníka Criollo. Pestuje sa iba v okolí dediny Cchua pri jazere Maracaibo vo Venezuele. Je to jedna z chuťovo najlepších odrôd. Ročná úroda je nepatrná a na dlhé roky dopredu vypredaná.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK