Škola varenia: Parfait z horkej čokolády a čili - dezert, ktorý ho rozpáli
Sladké pokušenie a dezert, ktorý rozpáli vášeň. Už viete, čo servírovať svojmu milému na sviatok zamilovaných?
Parfait z horkej čokolády a čili
Potrebujete:
Parfait:
- 400 g horkej čokolády
- 200 ml smotany 33%
- 150 g žĺtkov
- 100 g práškového cukru
- 1 čili paprička
Omáčka:
- 300 g mrazených jahôd
- 150 g práškového cukru
Jahodový tatarák:
- 200 g jahôd
- 2 lístky mäty
- 1 PL jahodovej omáčky
Postup:
1. Žĺtky s cukrom šľaháme do hustej peny, pridáme roztopenú čokoládu, zašľaháme. Necháme chvíľu ochladiť a až do vlažnej zmesi postupne pridávame vyšľahanú smotanu. Do tejto zmesi už pridáme iba nasekanú čili papričku bez jadierok. Vylejeme do ľubovoľných foriem a necháme zamraziť.
2. Omáčka: jahody necháme rozmraziť, pridáme cukor a spolu rozmixujeme. Ak sa zdá, že omáčka je riedka, lebo jahody obsahujú veľa vody, dáme to na chvíľu odpariť na hustú omáčku.
3. Jahodový tatarák: jahody nakrájame na maličké kocky spolu s mätou a túto zmes spojíme jahodovou omáčkou.
Afrodiziaká: čokoláda, čili, mäta
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Ladislav Hužík, šéfkuchár reštaurácie Lemon Tree & Sky v Bratislave
Foto: Robert Huttner pre Pravdu