Zázvor – je to liek i afrodiziakum
Zázvoru sa pripisuje rad liečivých účinkov. Priaznivo pôsobí pri nachladnutí, žalúdočnej nevoľnosti, migréne, pálení záhy a nadúvaní.
Je dobrou prevenciou pred niektorými druhmi rakoviny a civilizačnými chorobami, pozitívne účinkuje pri nevoľnostiach po chemoterapii. Zázvor je silné afrodiziakum - zvyšuje sexuálnu výkonnosť.
S dávkami opatrne
Ako s každým liekom, aj so zázvorom treba zaobchádzať opatrne. Denná dávka by nemala u dospelého a zdravého človeka presiahnuť 4 gramy. V tehotenstve treba dávku znížiť aspoň na polovicu. Deti do dvoch rokov by nemali zázvor konzumovať vôbec a staršie deti môžu konzumovať 1-2 gramy denne.
Pikantná prísada
Zázvor má citrusovú vôňu a nezameniteľnú pikantnú chuť. Používa sa do sladkých i slaných jedál, nezastupiteľný je v ázijskej kuchyni . Dopĺňa mäsité pokrmy i sladkosti, sušienky, perník alebo zmrzlinu. Používa sa na prípravu pečeného mäsa, na marinovanie rybieho mäsa a diviny.
Rýchly recept - Pečený pangasius s čerstvým zázvorom
Potrebujete:
- zázvorový koreň
- 4 filety pangasia
- štipka celej rasce
- soľ
- čierne korenie
- zmes olivového a slnečnicového oleja (1 : 1)
Postup:
1. Filety pangasia osušíme, potrieme soľou, korením a takisto tenkou vrstvou čerstvého najemno nastrúhaného zázvoru.
2. Rybu necháme asi 30 minút odležať a potom ju vkladáme do vrstvy rozpálenej zmesi olivového a slnečnicového oleja.
3. Opekáme dozlata a podávame s opekanými zemiakovými peniažkami.
Tip lenivého labužníka
Zázvor ošúpeme, nakrájame na plátky, citrón a limetku olúpeme a nakrájame na tenké plátky, všetko zmiešame dohromady, zalejeme tečúcim medom, premiešame, dáme do pohárov a skladujeme v chladničke. Zázvor v mede je najlepší týždeň uležaný.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK