Presunúť na hlavný obsah

Losos trošku inak: Skúste tatarák na gaucamole

Recepty

Losos sa udomácnil už aj v slovenskej kuchyni. Ale čo tak skúsiť ho na gaucamole omáčke.

Lososový tatarák na guacamole

Potrebujete:
Tatarák:
- 250 g lososa
- 1 šalotka
- 5 g pažítky
- 30 ml olivového oleja
- 30 ml sójovej omáčky
- 20 ml ustricovej omáčky
Salsa:
- 1 avokádo
- 1 červená čili paprička
- 50 g červenej cibule
- 1 citrón
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 50 ml olivového oleja
Okrem toho:
- 4 prepeličie vajcia
- čierny a červený kaviár

Postup:
1. Tatarák: lososa nakrájame na malé kocky, pridáme najemno nasekanú šalotku a pažítku a ostatné suroviny.
2. Zemiaky nakrájame na 1 mm hrubé plátky, vysmažíme ich na oleji do zlata a servírujeme ako medzivrstvy tataráka.
3. Salsa: avokádo prepolíme, vyberieme kôstku a pomocou lyžice vyberieme dužinu. Rýchlo pokvapkáme citrónom, aby avokádo nečernelo. Rozmixujeme, pridáme najemno nasekané čili, cesnak, červenú cibuľu a olivový olej. Dochutíme soľou a korením.
4. Pošírované vajcia: Prepeličie vajíčka vyklopíme do polievkových lyžíc a zavárame ich do vriacej octovej vody so soľou. Necháme variť 20 sekúnd a vyberieme do vody s ľadom. Podávame ozdobené guľôčkami čierneho i červeného kaviáru.

Afrodiziaká: losos, cibuľa, cesnak, prepeličie vajce, ustrice, kaviár

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Ladislav Hužík, šéfkuchár reštaurácie Lemon Tree & Sky v Bratislave
Foto: Robert Huttner pre Pravdu