Ako ušetriť pri varení
Peniaze za potraviny tvoria jednu z podstatných položiek vari každého domáceho rozpočtu.
Bez jedla človek neprežije, potraviny sú čoraz drahšie, preto nezaškodí niekoľko rád, ako ušetriť výdavky na jedlo.
Uvažovať vopred
Zostavte si jedálny lístok hlavných jedál aspoň na dva týždne dopredu. Tí najšetrnejší varia raz za dva alebo tri dni tak, aby im jedlo zostalo ešte na ďalší deň či dva. Ušetrí sa za suroviny, ale aj za spotrebovanú energiu.
Nakupovať podľa zoznamu
Keď máte jedálny lístok zostavený, rozpíšte si podrobný nákupný zoznam. V obchode sa potom striktne držte iba tohto zoznamu - choďte si do regálov len po to, čo máte napísané. Nech vás zbytočne nevábia nepotrebné potraviny.
Využívať zľavy
Nákupy robte zvyčajne vo veľkých supermarketoch, tovar v nich je skutočne lacnejší, navyše môžete využiť výhodné akcie. Nejazdite však kvôli zľavám od obchodu k obchodu. Vyberte si len jeden a strážte si v ňom zľavy.
Vyhnúť sa trikom
V regáloch s tovarom, ktorý práve potrebujete, sa pozrite najprv do spodných či úplne horných políc. Prešibaní obchodníci totiž najdrahší tovar umiestňujú práve do výšky očí, aby si ho zákazník všimol ako prvý a kúpil ho.
Šetriť na nápojoch
Veľa peňazí miniete pri nákupoch balených vôd, limonád alebo džúsov. Obyčajná voda z kohútika je skutočne čistejšia a zdravšia ako balená, navyše nepomerne lacnejšia. A variantom je aj úspornejší čaj.
Mäso rozporciovať
Mäso nakúpené vo väčšom množstve pred uložením do mrazničky rozdeľte na menšie porcie, aby ste pri varení nemuseli rozmrazovať zbytočne veľké kusy mäsa. Opakované zamrazovanie je nezdravé a neekonomické.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK