Ako šetriť a ako nepreháňať
V kuchyni môžeme ušetriť a aj rodina môže byť spokojná.
Dobré dary prírody
Dobrým variantom v kuchyni je využitie lesných plodov - ovocia, byliniek alebo najrôznejších húb, veď sme známa hubárska veľmoc. A v prírode môžeme nazbierať všeličo, čo ušetrí peniaze - čučoriedky, maliny, černice a napríklad aj šípky, trnky, lipový kvet, bazu, z ktorých si okrem iného môžeme v zime variť čaj namiesto kupovania liekov.
Zdravie kontra úspora
So šetrením v kuchyni to však netreba priveľmi preháňať, najmä nie na úkor vlastného zdravia. Netreba používať potraviny, ktoré zdraviu vyslovene škodia, napríklad prepálený tuk, nie je vhodné ani vykrajovať nahnité alebo plesnivé ovocie či zeleninu, radšej ich vyhoďte, pretože toxické látky bývajú v celej dužine.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu lacného jedla
Zemiaky
Dokonale plnia výživovú a sýtiacu funkciu, sú zdrojom vitamínu C a draslíka a dajú sa pripravovať na mnoho spôsobov - varené, dusené, pečené, na slano i na sladko.
Lis na cesnak
Pri príprave nejedného pokrmu je prísadou cesnak. Pohodlnú manipuláciu s cesnakom dosiahneme pomocou lisu, namiesto zdĺhavého krájania či trenia.
Špenát
Dobré je, ak sa v kuchyni naučíme používať čerstvý špenát, potom budeme možno prekvapení, ako rýchlo sa deti zbavia onej detskej špenátovej averzie.
Tvaroh
Je ľahko stráviteľný, obsahuje množstvo cenných látok - bielkoviny, minerálne látky, vitamíny, má nízku energetickú hodnotu a vysokú sýtiacu schopnosť.
Vajcia
Vajce je vynikajúca potravina, má vyvážený obsah nutrične významných látok a dobrú stráviteľnosť. Dominantnými zložkami sušiny vajec sú bielkoviny a tuky.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK