Zdravo jesť a ušetriť
Poradíme vám ako na to.
Ak máte hlbšie do vrecka
Je celkom prirodzené, že ak chcete ušetriť, druhy ovocia z domácej úrody uprednostňujete pred kupovanými a exotickými, čerstvé ovocie pred konzervovaným. Do jedálneho lístka zaraďte najmä sezónne ovocie, ktoré je lacnejšie. Strukoviny konzumujte raz až dvakrát týždenne, najmä šošovicu, fazuľu, hrach a cícer.
Zdravšie pečivo
Pokiaľ ide o chlieb a pečivo, snažte sa o čo najširší sortiment. Dobrou investíciou je domáca pekáreň, v ktorej sa dá pripraviť domáci výživný celozrnný chlieb. Len výnimočne kupujte trvanlivé pečivo, ktoré nielenže veľa stojí, ale obsahuje aj viac tuku a konzervačných látok.
Nejedzte dychtivo
Ak sa podáva pohostenie formou švédskeho stola, na tanier by sme si mali vždy nakladať s rozumnou mierou. Nie je zakázané ísť si pridať, ale hlúpo vyzerá, keď sa na tanieri nachádza hromada jedla. Ak si pôjdete naložiť viackrát, vždy si vezmite nový tanierik a nový príbor.
Keď žena vstáva
Pri slávnostnej večeri neodchádzame od stola. Je to dosť netaktné. Keď po jedle od stola vstáva dáma, vstáva s ňou len muž, ktorý ju má po svojej pravici. Ten sa o ňu stará aj v prípade, keď jej treba čokoľvek podať alebo prisunúť či odsunúť stoličku.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK