Šípka je multivitamín, posilní imunitu, zabojuje s únavou
Šípky sú prirodzeným multivitamínom. Majú obrovské množstvo vitamínu C, A, ale aj vitamíny P, K, B a obzvlášť nutné je spomenúť i E, ktorý je perfektným antioxidantom.
Táto zdravotná bomba neobsahuje len vitamíny, ale má aj zdraviu prospešné minerály - horčík, vápnik, železo, draslík a fosfor. Ako liečivá rastlina sa šípky využívajú už tisíce rokov. Pomôžu napríklad s posilnením imunity, na jar navyše pomáhajú obmedziť dopady únavy. Organizmus je vďaka nim odolnejší a nepodlieha tak jednoducho virózam a nachladnutiam.
Pravidlá zberu
Šípky zbierame, keď sú plne vyzreté, majú sýtu farbu a sú pevné. Nemá zmysel nosiť domov plody, ktoré už prešli mrazom alebo sú nahnité. V prvom prípade majú už veľmi málo liečivých látok, v druhom obsahujú navyše rôzne škodliviny. Pri zbere si vyberáme také miesta, kde kríky neboli vystavené civilizačným vplyvom.
Šípkové chute
Klasickou formou využitia v kuchyni je šípková omáčka, ktorá sa skvele hodí k zverine, ale dá sa dobre vychutnať aj s hovädzím alebo bravčovým mäsom. A tradične zdravý je šípkový čaj, chutný šípkový likér alebo výborný šípkovo-jablkový džem. Najmä deti môžeme prekvapiť sladkou šípkovou polievkou posypanou nakrájanými mandľami.
Rýchly recept: Bravčové kúsky so šípkovou omáčkou
Suroviny:
- 600 g bravčového karé bez kostí
- 100 g šunky
- cibuľa
- 40 g tuku
- 4 guľôčky čierneho korenia
- 2 guľôčky nového korenia
- bobkový list
- mäsový vývar
- soľ
Omáčka:
- 30 g tuku
- 40 g hladkej múky
- mäsový vývar
- 100 g šípok
- kl cukru
- citrónová šťava
- soľ
Postup:
1. Mäso nakrájané na kúsky prudko opečieme na tuku, osolíme, pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska a nakrájanú šunku.
2. Potom pridáme čierne a nové korenie a bobkový list. Mäso podlejeme mäsovým vývarom, prikryjeme a udusíme domäkka.
3. Medzitým pripravíme šípkovú omáčku tak, že na tuku urestujeme múku, zalejeme vývarom a privedieme k varu. Potom pridáme rozvarené a rozotrené šípky, soľ, cukor a citrónovú šťavu.
Tip lenivého labužníka
Drvené šípky prelejeme vriacou vodou, prikryjeme, necháme odstáť, precedíme cez husté sitko, do čaju prilejeme pomarančový džús, citrónovú šťavu a všetko spolu zohrejeme, rozdelíme do pohárov, dochutíme medom a navrch dáme lístok medovky.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK