Presunúť na hlavný obsah

Šesť dobrých rád na dobré knedle

Recepty

V slovenskej kuchyni sa udomácnili knedle už pomerne dávno, hoci nie v takej miere ako u našich západných susedov.

Najčastejšie sa konzumujú  žemľové alebo kysnuté knedle, najmä ako príloha k tradičným omáčkam. Ich príprava však pre začínajúce gazdinky nemusí byť jednoduchá. Tu je niekoľko rád na ich prípravu.

Ako s múkou
Na knedle sa používa najčastejšie hrubá múka, knedľa z nej je nádherne kyprá a nerozvarí sa. Z polohrubej múky sa zvyčajne robia jemnejšie knedle. Knedľa z hladkej múky sa rozvarí, nie je priveľmi chutná ani na pohľad lákavá.

Ako s cestom
Ak sú knedle príliš vlhké, obaľte ich v troche múky. Ak sú príliš tuhé, treba cesto ešte raz premiesiť a pridať vodu alebo sneh z bielkov. Jednu vytvarovanú knedličku vhoďte do vriacej vody. Tak zistíte, či sa cesto rozpadá, alebo či je príliš tuhé.

Ako variť
Knedle vhadzujte do dostatočne vriacej osolenej vody a ihneď stiahnite teplotu, aby nepraskli. Knedle nesmú vo vode poskakovať. Malé knedličky sú hotové, keď  sa na hladine točia. Väčšie knedle klesnú ku dnu, a keď sú hotové, stúpnu na hladinu.

Ako krájať
Pri krájaní knedlí si nevystačíte iba s nožom, ktorý bežne používate v kuchyni. Ak chcete mať naozaj úhľadné plátky, použite naozaj veľký a ostrý nôž. Môžete vyskúšať aj osvedčenú metódu našich babičiek - krájanie pomocou nite.

Ako zohrievať
Ohriať knedľu tak, aby nebola rozmočená alebo, naopak, vysušená, si vyžaduje trochu umenia. Najlepší výsledok spravidla dosiahnete pomalým ohrievaním nakrájaných plátkov knedlí na paráku vloženom do vodného kúpeľa.

Ako servírovať
Plátky knedlí nie je estetické ledabolo pohodiť na tanier. Skúste plátky knedle vyrovnať na jednu polovicu taniera tak, aby nepresahovali okraje a vzájomne sa mierne prekrývali. Omáčkou knedle v žiadnom prípade neprelievajte.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK