Presunúť na hlavný obsah

Tip na obed: Diviak s borievkovou omáčkou podľa Žídeka

Recepty

Víkend je znamením oddychu, ale aj gastronomického pôžitku. Pokiaľ u vás doma stále nie je rozhodnuté, čo bude na obed, inšpirujte sa unikátnym receptom od Jaroslava Žídeka, ktorým je tentokrát diviak na koreňovej zelenine s borievkovou omáčkou. Toto skvelé jedlo vás svojou chuťou jednoznačne osloví a FEMINITY vám zaručuje, že budete mať "nebíčko v papuľke", rovnako, ako je názov knihy, z ktorej tento recept pochádza.

Diviak na koreňovej zelenine s borievkovou omáčkou

 

 

4 porcie
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 40 minút
Čas pečenia: 1,5 hodiny
 
 
SUROVINY, potrebné na prípravu:
1 väčšia mrkva
1 zeler
2 väčšie petržleny
2 lyžice masti alebo oleja
1 cibuľa
4 borievky
2 bobkové listy
2 lyžice šípkovej marmelády
1 lyžica horčice
1 hrnček bieleho vína alebo
divinového vývaru
600 g diviačieho pleca
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžičky mletej rasce
3 lyžice masla
50 ml smotany na varenie
50 ml džinu
mleté borievky
 

POSTUP:

Koreňovú zeleninu očistíme, mrkvu, tretinu zeleru a 1 petržlen nakrájame na kocky a v hrnci na lyžici masti alebo oleja opekáme asi 5 minút. Vsypeme cibuľu nakrájanú nahrubo a opekáme ďalšie 3 minúty. Pridáme borievky, bobkový list, šípkovú marmeládu a horčicu, krátko opečieme a podlejeme vínom, vodou alebo divinovým vývarom.
 
Mäso osolíme, okoreníme, opečieme na panvici na zvyšnej masti z každej strany a vložíme do vriaceho základu. 
Na panvicu dáme 1 naberačku vody, necháme odvariť výpek z mäsa a prilejeme ho do hrnca k mäsu. Na hrniec dáme pokrievku alebo ho prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. 
Pečieme domäkka asi 1,5 hodiny (čas varenia závisí od veku diviaka).
 
Zvyšný zeler a petržlen nakrájame na kocky, zalejeme vodou, ochutíme soľou, korením a mletou rascou. Varíme domäkka asi 30 minút. Z mäkkej zeleniny zlejeme vodu (necháme si ju na prípadné zriedenie kaše), pridáme 1 lyžicu masla a dôkladne rozšľaháme na kašu. Dochutíme soľou, smotanou, prikryjeme a odložíme na teplé miesto. 
 
Upečené mäso vyberieme z hrnca a výpek precedíme do rajničky. Pridáme džin, tekutinu vyvaríme do konzistencie smotany a omáčku zjemníme 2 lyžicami masla. Maslo necháme za stáleho miešania rozpustiť v omáčke. Môžeme ešte dochutiť soľou, korením, prípadne mletými borievkami. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou a kašou z koreňovej zeleniny.
 
Jardove tipy a triky
Keď na zjemnenie či zahustenie omáčky používam maslo, vždy ho pridávam po troche a za stáleho miešania metličkou, aby sa nezrazilo.
Len tak dosiahnem želaný výsledok.
 

Ďalšie chutné recepty nájdete v novej knihe Jaroslava Žídeka, ktorá nesie rovnaký názov ako jeho relácia, Nebíčko v papuľke.