Špagety Carbonara
Jedno z najpopulárnejších cestovinových jedál špagety Carbonara, teda špagety s vajíčkom a slaninkou. Prvé cestoviny ktoré si dám pri návšteve talianska, na čom má zčasti svoj podiel ich výnimočná chuť, sčasti to ako nepodarene ich pripravujú vo vačšine reštaurácii na slovensku.
Špagety Carbonara
Budeme potrebovať:
- pancettu alebo neúdenú slaninku
- vajcia, približne jedno na jednu osobu/dávku
- syr pecorino romano alebo parmezán
- špagety
- olivový olej
Tenučké plátky slaninky narežeme na tenké prúžky.
Vajíčka posolíme a dôkladne rozmixujeme.
Na panvici rozhorúčime olivový olej a pridáme naň kúsky slaninky, ktoré opekáme pokiaľ slaninka ľahko nezhnedne.
Rozmixované vajíčka dáme do misky v ktorej ich plánujeme premiešať s uvarenými špagetami.
Špagety si uvaríme v osolenej vode al dente a zlejeme. Okamžite potom dáme špagety do misky k vajíčku a dobre ich dohromady premiešame. Je dôležité aby cestoviny boli naozaj horúce, pretože v ich teple sa má uvariť vajíčko na peknú krémovú omáčku.
Na povrch špagiet s premiešaným vajíčkom vysypeme opečenú slaninku a opať dôkladne premiešame.
Ako posledný pridáme syr. Pokiaľ nemáte práškový parmezán tak nastrúhajte alebo z čerstvého kúska parmezánu narežte tenučké pásiky syra. Zmes musí byť taká horúca že sa v nej syr ešte roztopí.
Hneď servírujeme. Podľa tradičnej receptúry by ste mali na cestoviny teraz namlieť čerstvé čierne korenie, avšak môžete jedlo skúsiť s aj bez čierneho korenia a pripravovať verziu ktorá vás viac zaujme.
Niekedy sa stane že špagety neboli dostatočne horúce a vajíčko nedostatočne stuhlo do konzistencie krémovej omáčky. Je chybou pokúšať sa zmes prehriať v panvici nad otvoreným ohňom, vtedy najskôr dostanete čosi čo sa skôr podobá na špagety s praženicou než na špagety carbonara. Lepším riešením je vodný kúpeľ. Zohriať hrniec vody až do varu a položiť nad vriacu vodu misku s cestovinami. Tieto miešať až pokiať sa pôsobením tepla nedostane omáčka do správnej konzistencie.
Dobrú chuť.