Presunúť na hlavný obsah

Kus zdravia a štíhlej línie v olivách: Ako ich jesť?

Zdravie a relax

Je úplne jedno, či si vyberiete tie zelené alebo čierne, hnedé alebo fialové, malé alebo veľké. Všetky majú nezameniteľnú chuť a v skrývajú v sebe kus zdravia. Často sa nazývajú aj španielskymi perlami, pretože sú plné slnka a španielskeho temperamentu. S ich chuťou na jazyku budete mať stále pocit, že ste na dovolenke pri mori. A dajú sa dokonale kombinovať s rôznymi inými chuťami.

 

Olivy majú svoje nenahraditeľné miesto v stredomorskej kuchyni. Ich tradičným producentom a vývozcom je Španielsko, ktoré v sebe nesie viacstoročnú tradíciu ich pestovania, ktorú spája s najmodernejšími technológiami. 
 
Vďaka tomu si olivy zachovávajú svoju výraznú a nenahraditeľnú chuť, ale aj veľké množstvo cenných látok v podobe dôležitých vitamínov a minerálov. Obsahujú vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín, vďaka ktorým pôsobia preventívne proti srdcovým ochoreniam a znižujú krvný tlak. Sú významným zdrojom vitamínov A a B, draslíka, železa a jódu. 
 
Sú súčasťou nielen zdravého životného štýlu, ale aj obľúbenej stredomorskej diéty, ktorá je založená na vyváženom príjme plnohodnotných a kvalitných potravín. Majú veľmi nízku kalorickú hodnotu, 100 gramov olív obsahuje len 150 kilokalórií, pričom čierne olivy ich obsahujú ešte menej ako zelené. „V porovnaní s tradičnými slovenskými pochutinami, ako sú oriešky, čipsy alebo čokoláda s obsahom cca 500kcal v sto gramoch, sú španielske olivy jednoznačnou zdravou voľbou vo chvíľach, keď dostanete chuť na niečo dobré,“ hovorí odborníčka na výživu Mgr. Oľga Červenková.
 
Olivy majú viacero podôb. Ak si myslíte, že zelené a čierne olivy sú dve rôzne odrody, tak sa mýlite. Rozdiel je ale napríklad v chuti, pretože zelené olivy sú výraznejšie ako tie čierne. Vybrať si môžete aj z rôznych veľkostí. Existujú klasické malé olivy alebo tie veľké, teda kráľovské. 
 
Výbornou vlastnosťou olív je, že sa dajú perfektne kombinovať. Španielske olivy sa hodia doslova ku všetkému. Pri príprave jedál dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute – slanú, sladkú, kyslú a horkú. Sladké môžu byť v kombinácii s hrozienkami, slané s údeným lososom. Horkosť im dodá rukola s kúskami syra, kyslosť zavárané uhorky. Je len na vás, akú chuť uprednostníte. 
 
Ak máte radi experimenty, tak môžete vyskúšať aj netradičné kombinácie. Olivy výborne chutia aj v spojení s pomarančmi alebo s bielou čokoládou. Nemusíte byť predsa šéfkuchári, aby ste pripravili výborné jedlo. Stačí, ak popustíte uzdu fantázie a zmiešate rôzne ingrediencie. Na inšpiráciu vám ponúkame recept slávneho španielskeho šéfkuchára Enrique Sáncheza, ktorý má v Španielsku aj vlastnú televíznu šou.
 
Olivový mix nezvyčajných chutí:
Zmiešajte nasledovné suroviny:
- 75 g španielskych zelených olív
- 75 g španielskych čiernych olív
- 5 mladých cesnakov (s vňaťou)
- 100 g mäkkého syra
- 15 bobúľ hrozna (zelené a čierne)
- niekoľko mandlí
- trochu olivového oleja na dochutenie
Ďalšie recepty tohto svetoznámeho šéfkuchára vám prinesieme už tento víkend.