Zdravé varenie v pare : Vyskúšajte tieto recepty!
Kto už aspoň raz ochutnal jedlo pripravené v parnej rúre, nedá na tento prístroj dopustiť. Pôvodne ázijská metóda prípravy jedla v pare sa v posledných rokoch stala skutočným hitom vo varení a neustále sa rozvíja. Prečo?
Je vedecky dokázané, že príprava jedla v pare patrí k najzdravším spôsobom varenia. Najmä zelenina nestráca hodnotné vitamíny a minerály ako pri štandardnom varení vo vode. Jedlo si ponechá svoju prirodzenú farbu a intenzívnu chuť, takže nemusíte ani toľko soliť či koreniť.
Na trhu sú už veľmi komfortné parné rúry. Spoločnosť Miele napríklad uviedla na trh niekoľko typov týchto rúr a všetky majú spoločné jedno – jedlo v nich sa neprevarí a na rozdiel od varenia na varnej doske, na proces prípravy nemusíte neustále dozerať. Kým sa teda ryba, zelenina a zemiaky pripravujú v parnej rúre, vy sa môžete spokojne venovať iným aktivitám. Po jedle zase stačí naložiť misky do umývačky riadu a prebytočný kondenzát vo varnom priestore jednoducho vytrieť utierkou. Parná rúra je navyše ideálna na zohrievanie už hotových pokrmov - blanšírovanie a zaváranie.
Gastroporadca Peter Kulhány ponúka niekoľko jednoduchých a zdravých receptov, ktoré v parnej rúre pripravíte.
Kurací wok so zeleninou, zázvorom a praženou arašidovou ryžou (5 porcií)
Suroviny:
kuracie prsia 0,5 kg
solamyl 25 g
sójová omáčka 100 g
olej 50 g
zázvor 10 g
červená cibuľa 50 g
mrkva 100 g
cuketa 100 g
brokolica 100 g
ryža 300 g
arašidy 150 g
vajcia 1
biele víno 75 ml
soľ
korenie
Postup:
Kuracie prsia nakrájame, namarinujeme s vajíčkom, sójovou omáčkou a solamylom. Necháme odležať 12 hodín. Mäso opečieme na oleji a do hotového pridáme na drobno pokrájaný zázvor, zeleninu, všetko spolu orestujeme, zalejeme sójovou omáčkou, vývarom, bielym vínom a zahustíme solamylom. Podľa potreby dochutíme soľou. Ryžu premyjeme, zalejeme horúcou vodou, pridáme soľ a olej. Varíme v parnej rúre 35 minút. Na oleji si opečieme mladú cibuľku, pridáme vajcia, arašidy a urobíme riedku praženicu. Do hotovej praženice pridáme pripravenú ryžu, dobre spolu orestujeme, dochutíme soľou a korením.
Flámska špargľa (5 porcií)
Suroviny:
špargľa 0,5 kg
citrón ( citrónová šťava ) 25 g
cukor 10 g
maslo 150 g
petržlenová vňatka 25 g
vajcia 5 ks
soľ
korenie
Postup:
Zelenú špargľu uvaríme v osolenej vode s pridaním cukru, citrónu alebo naparíme asi 5 minút v parnej rúre. Vopred uvarené nadrobno nakrájané vajcia dochutíme soľou a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a doplníme maslom. Všetko spolu krátko prehrejeme, kým sa maslo nespojí s vajíčkom. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.