Presunúť na hlavný obsah

Pomarančové trifle

Recepty

Šťavnatá a osviežujúca pochúťka pre desať osôb. 1 porcia má 2310 kJ, príprava vám zaberie asi 50 minút a chladenie tri hodiny.

 

SUROVINY:
Na pomarančový krém:
1 vanilková tobolka
3 PL oranžátu
150 g smotany na šľahanie
100 g bielej polevy
250 g odtučneného tvarohu
250 g mascarpone
4 PL cukru
 
Na pomarančový kompót:
5 chemicky neošetrených pomarančov
120 g cukru
2 PL pomarančového likéru (podľa chuti)

Na trifle:

100 ml čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
80 ml pomarančového likéru (môže byť aj šťava z 1 citróna a pomarančová šťava)
400 g krehkého alebo piškótového koláča (hotový výrobok)
100 g podlhovastých piškót

 

Postup:

1. Na pomarančový krém vyškrabeme dreň z vanilkovej tobolky. Oranžát najemno posekáme. Vanilkovú dreň a tobolku spolu s oranžátom a smotanou uvedieme do varu. Polevu posekáme a za stáleho miešania ju v nej pri strednej teplote rozpustíme. Následne odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Vanilkovú tobolku potom vyberieme a smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku. Tvaroh s mascarpone a cukrom nahladko vymiešame a zľahka vmiešame šľahačku.

2. Pomaranče na kompót umyjeme v horúcej vode a osušíme. Kôru z 2 pomarančov špeciálnou škrabkou stiahneme na tenké pásiky. Potom všetky pomaranče olúpeme nožom tak, aby sme odstránili aj biele vlákna a povykrajujeme dieliky medzi deliacimi blanami, šťavu zachytíme. Cukor a 3 PL vody skaramelizujeme do svetlohneda a zalejeme pomarančovou šťavou, pridáme pomarančovú kôru a necháme zľahka variť 2 minúty. Odložíme zo sporáka, vmiešame pomarančové dieliky a podľa chuti aj likér a necháme vychladnúť.

3. Pomarančovú šťavu na trifle podľa chuti zmiešame s likérom. Koláč pokrájame na 1 cm kocky, piškóty rozmrvíme a všetko zmiešame. Polovicu dáme do misy alebo rozdelíme na porcie do pohárov a pokvapkáme likérovou šťavou. Navrstvíme na to polovicu kompótu a krému. Tento postup zopakujeme so zvyškom prísad. Pred podávaním dáme na 1 hodinu do chladničky.

Zažiarte ako moderní hostitelia. Vyše 80 jednoduchých, ale vynikajúcich jedál – od sladkých po pikantné, od teplých po studené, ktoré si možno už vopred pripraviť a potom sa naplno venovať svojim hosťom. Tipy na perfektné a parádne servírovanie, nápady na nápoje – to všetko sa dozviete z knihy Bufetový branč