Sushi: zdravé a módne „jednohubky“
Japonské jedlo v období, kedy sa v kuchyni najsilnejšie držíme tradícií a vypekáme medovníčky, poškuľujeme po akurátnom kaprovi, od známych z dediny pýtame sušené huby a na trhu hľadáme najlepší súdok s kyslou kapustou? A prečo nie? Domácich receptov bude na stole požehnane, práve preto môžete trochu zmiasť chuťové poháriky a naservírovať im niečo netradičné.
Sushi pozostáva z ochutenej ryže, surovej alebo marinovanej ryby, darov mora a zeleniny. Sympatická je na ňom práve jeho rôznorodosť. To, akej chuti a farby bude, je len na vás. Môžete si vyskladať kombináciu chutí, aká sa vám pozdáva najviac. Niektorí ľudia si nevedia predstaviť, že by do úst vložili surového lososa, vegetariáni mäso ako také. Tí si môžu do ryže vložiť pokojne kúsok ovocia, trebárs avokádo či marhuľu.
Pre tých, ktorí majú radi vyštípaný jazyk, je tu wasabi omáčka, do ktorej sa sushi namáča. Možností, kde ho ochutnať, je viacero. Už aj u nás sa udomácnili sushi bary a japonské reštaurácie, ponúkajú ho i niektoré fast foody alebo benzínky, kde ho kúpite hotové, zabalené na tácke. Ak sa na sushi chystáte prvýkrát, investujte do neho. Radšej si zvoľte drahšiu reštauráciu, kde vám ho pripravia z čerstvých a kvalitných surovín. Iba tak zistíte, prečo tomuto fenoménu prepadlo také množstvo ľudí.
Inou možnosťou je spraviť si sushi bar priamo z bytu. Či už čakáte partiu priateľov, alebo svoju polovičku, pestré kúsky na podnosoch ich určite potešia. Najjednoduchším typom sushi sú maki rolky, teda ryža zabalená do sušenej riasy naplnená trebárs tuniakom, lososom, avokádom a podobne. Je to asi najuniverzálnejšie sushi a chutí mnohým. Okrem maki roliek sú známe aj nigiri sushi, čo sú malé podlhovasté valčeky ochutenej ryže, ktoré sa tvarujú rukami. Na nich je položený wasabi potretý plátok surovej čerstvej ryby, mušle, zeleniny, alebo pásik sladkej omelety.
Temaki sushi je kornútik vytvarovaný z riasy, naplnený ryžou, zeleninou či rybami, ozdobený pažítkou či kučeravým šalátom. Sashimi sushi je plátok surovej ryby 2,5 cm široký, 4 cm dlhý a 0,5 cm hrubý. Podáva sa len so sójovou omáčkou, wasabi, nakladaným ďumbierom alebo nastrúhanou reďkovkou.
Ak sa rozhodnete teda sushi pripraviť doma, tie najzákladnejšie a najčastejšie suroviny sú pláty riasy nori, sushi ryža, ryžový ocot, cukor, soľ, olej, surová ryba podľa chuti (tuniak, losos...), krabie tyčinky, údený losos, zrelé avokádo, wasabi (ochutený chren), nakladaný zázvor, kvalitná sójová omáčka, shitaki hríby i sezamové semienka. Už je na vás, čo pridáte ďalej. Niekto si obľúbil trebárs bielu reďkovku, uhorku alebo mrkvu.
Nezabúdajte, že surové ryby musia byť čerstvé, takže sa moc nespoliehajte na výber vo veľkých hypermarketoch. Radšej si zájdite do špecializovaných obchodov, v ktorých vám aj lepšie poradia. Na internete je plno fotoreceptov i videí, podľa ktorých môžete sushi pripraviť. Budete bojovať s ulepenými prstami, ale s trochou cviku túto piplavú robotu zvládnete na jednotku.
Okrem toho, že stôl ozdobený sushi je malé vybočenie z každodennosti, vaše telo sa vám poďakuje. Vianočné obdobie je totiž dosť dlhá pauza v zdravom životnom štýle. Vďaka údenému mäsku, klobáske v kapustnici a horde sladkého, sa na mnohých nalepia zvonka kilá a zvnútra cholesterol. Môžete tomu predísť tým, že sa nebudete prejedať týchto kalorických pokrmov a budete ich prekladať čo najviac ovocím, zeleninou.. Veď to poznáte. A práve sushi patrí podľa mnohých odborníkov na výživu medzi najzdravšie jedlo vďaka jeho ľahkej stráviteľnosti a nízkej kalorickej hodnote.