Presunúť na hlavný obsah

CIGARY SÚ UMENIE: AKÝ JE POSTUP PRI FAJČENÍ?

Zdravie a relax

Fajčenie cigary si na rozdiel od bežných cigariet vyžaduje podstatne viac „umenia“. V prvom rade je dôležité si vybrať správnu veľkosť, chuť a potom už len miesto, kde si ju vychutnáte. Určite si však nezapaľujte cigaru pred jedlom, keď sa necítite dobre alebo ak sa ponáhľate. Takže, usaďte sa, nalejte si obľúbený drink a zapáľte si.

Ak patríte medzi začiatočníkov, vyberte si cigaru kratšiu a robustnejšiu. Vhodnými sú typy Robusto alebo Petit Corona. Obe majú 12,7 centimetrov a priemer do dvoch centimetrov. Potešia vás príjemnou chuťou, pretože sa cez ne podstatne ľahšie ťahá dym a zároveň aj kratšie horia. Práve čas horenia začiatočníkov prekvapí. Preto si na vychutnanie cigary musíte nájsť vždy dostatok času. Pred samotným fajčením je dôležité správne odrezať čiapočku cigary, teda jej koniec, ktorým sa vkladá do úst. Na odstrihnutie sa používajú špeciálne orezávače – gilotíny, zabudnite na odhryznutie a vypľutie, ako ste možno videli vo westernoch. Odseknutie musíte spraviť čisto a zľahka 1,5 až 3 milimetre nad spodkom čiapočky. Presvedčte sa, že ste odrezali čiapočku skutočne starostlivo. Keď cigaru neodrežete rovno, narušíte tým ťah a cigara sa bude zahrievať nerovnomerne. Skontroľujte aj poškodenie krycieho listu. Potom už nasleduje samotné zapálenie. Na to by ste mali použiť špeciálny zapaľovač alebo cédrové drevo. Určite však zabudnite na svoj obľúbený benzínový zapaľovač. Vďaka nemu by cigara získala výraznú pachuť. Zapáliť cigaru neznamená len k nej priložiť plameň. Dôležité je, aby bola cigara zapálená rovnomerne. Držte cigaru v horizontálnej polohe tak, aby sa jej plameň len dotýkal. Potom pomaly cigaru točte, aby bola päta žeravá aj z druhej strany. Priblížte plameň na vzdialenosť asi 12,5 mm od päty a pomaly z cigary potiahnite. Udržujte ju vodorovne a ďalej ňou otáčajte. Päta by teraz mala byť rozpálená. Jemne fúknite do rozpáleného konca, aby ste sa presvedčili, či horí rovnomerne. Je to dôležité, pretože inak by na jednej strane horela rýchlejšie než na druhej a to by škodilo chuti, vôni a ťahu celej cigary. Po zapálení počkajte asi 45 sekúnd, aby cigara trochu vychladla a vyrovnalo sa horenie. Potom už môžete začať fajčiť. Nezabudnite najmä na to, že cigary sa v žiadnom prípade nešlukujú ako klasické cigarety. Po potiahnutí si podržte krátko dym v ústach a vyfúknite. Pre väčší pôžitok môžete vyfúknuť časť dymu nosom. Z cigary si potiahnite približne raz za minútu, zľahka a pomaly. Časté a prudké potiahnutie ju prehrieva a ničí jej chuť. Tento interval zabezpečí aj to, aby vám cigara nevyhasla. Ak by aj, stačí odklepnúť popol a znovu ju zapáliť. Cigara bude mať teraz oveľa ostrejšiu chuť. Na kvalitných cigarách sa vytvára tuhý a šedo-biely popol, ktorý drží až do troch centimetrov. Nezabudnite, že popol cigaru ochladzuje a preto ho neodklepávajte tak, ako pri cigaretách. Počkajte, až sa vám nahromadí väčšie množstvo a pomaly ho otrite o okraj popolníku. Cigary sa fajčia obvykle do ich dvoch tretín. Zvyšok slúži ako filter. Ak vám náhodou prestala cigara chutiť skôr, pokojne ju položte do popolníka a nechajte ju vyhasnúť. Nikdy ju nehaste ako cigaretu, pretože začne nepríjemne smrdieť.