NÓRSKO: KRAJINA FJORDOV A VODOPÁDOV
Zdá sa vám letná dovolenka pri mori nudná a potrebujete zmenu? Skúste sa vybrať do krajiny, ktorá je na severozápadnom cípe Európy, no aj napriek tomu tam v lete teplota vystúpi aj nad 25°C. Do krajiny, ktorej dominantami sú vodopády, hory, fjordy, ľadovce a ostrovy. A možno sa vám podarí stretnúť aj bájnych škriatkov Trolov. Spoznajte krásy Nórska.
Nórske kráľovstvo vďaka svojej rozmanitosti ponúka široké možnosti na aktívne strávenú dovolenku. Od lyžovania, cez turistiku, cyklotúry až po golf. Ten môžete počas polárnych dní hrať dokonca v noci, pričom stále vidíte slnko. Na svoje si prídu aj rybári, pričom si môžu vybrať lososy a pstruhy v riekach alebo tresky v mori. Medzi najznámejšie turistické atrakcie patrí Nordkapp (Severný mys), ktorý je najsevernejším bodom európskej pevniny. Milovníci laponskej kultúry si na svoje prídu vo Finnmarku, ktorý je oficiálnym územím Laponcov. A to aj napriek tomu, že čoraz viac z nich sa postupne sťahuje do hlavného mesta Osla. Počas dovolenky v Nórsku by ste si mali určite pozrieť najstaršiu stredovekú gotickú katedrálu v Trondnemalil, ktorá je najstaršou cirkevnou stavbou v Škandinávii. Samostatnou kapitolou je hlavné mesto Oslo. Tu zaujme určite moderná budova opery postavená zo skla, ocele a betónu na vode v prístave Bjørvika. Čo sa týka ubytovania, krajina ponúka širokú škálu, od luxusných hotelov až po izby v súkromných domoch. Svoje čaro majú malé hotely a penzióny postavené z kvalitného starého dreva. Počas letnej turistickej sezóny je lepšie, keď si nocľah objednáte vopred. Návšteva Nórska v sebe zahŕňa aj bohaté kulinárske zážitky. V posledných rokoch čoraz viac nórskych kuchárov vyhráva medzinárodné prestížne súťaže, čím pomáhajú zvyšovať úroveň miestnych reštaurácii a vytvárať modernú kuchyňu postavenú na tradičných nórskych produktoch. Miestna kuchyňa je postavená najmä na rybách. Na každom rohu nájdete údeného alebo nasoleného lososa a pstruha. Nemenej chutné sú aj ostatné miestne ryby – treska, platýz alebo slede. Pre milovníkov mäsa sú pripravené špeciality zo soba, losa, jeleňa alebo tetrova. Obľúbeným jedlom je nasolené alebo údené mäso (spekemat) v podobe šunky a sušených klobás. Spekemat sa podává s tenkými chrumkavými plátkami chleba, kyslou smotanou a miešanými vajíčkami. Miestni obyvatelia odporúčajú tento pokrm zapiť nórskym pivom alebo miestnou pálenkou. Aj na vegetariánov sa v tejto krajine myslelo. Lahôdkou je špeciálne pripravovaný kozí syr (brunost). Tento sladký hnedý syr síce nie je za hranicami známy, Nóri ho však milujú.