AKO SI VYCHUTNAŤ ŠAMPANSKÉ
Šampanské a sekt sú nápoje, ktoré symbolizujú špeciálne chvíle radosti a osláv. Spájajú sa s úspechom, šťastím, či láskou. S rovnakým citom ako neopakovateľné chvíle vášho života by ste mali vedieť vychutnávať aj lahodné bublinky. Uctiť si tento opojný šumivý mok znamená vedieť nielen ho konzumovať, ale poznať aj zásady skladovania, efektného otvárania a podávania.
Chuť a prežitok z pitia šampanského, alebo sektu závisí predovšetkým na jeho kvalite. Veľkú úlohu zohráva však aj spôsob ako s týmto nápojom zaobchádzate pred i počas konzumácie. Výraz lahodného moku veľmi ovplyvňuje správna teplota, preto aby ste si mohli vychutnať čo najlepšiu chuť bubliniek, dajte si záležať aj na skladovaní. Voľte tmavé miesto pri teplote 10 – 12°C bez výrazných pachov. Zabudnite na teóriu, že by mala byť fľaša takmer ľadová. K stolu ju prinášajte vychladenú na osem stupňov. Keď teplota stúpne o jeden až dva stupne, môžete podávať. Ideálna teplota je teda 9 až 10 °C. Šumivé vína, ktoré si často ľudia mýlia so šampanským by sa mali podávať pri nižšej teplote, naopak, zrelšie sekty a šampanské pri vyššej. Ak je ale teplota príliš nízka, chute sa optimálne nerozvinú. Ak potrebujete rýchlo vychladiť sekt, vložte fľašu na 30 minút do nádoby naplnenej ľadom a vodou. Aby bol celý rituál pitia šampanského dokonalý, musíte ho vedieť správne a štýlovo otvoriť. Najelegantnejší spôsob je nechať ho v nádobe s ľadom, mierne ju nakloniť, a pritom držať palec na korkovej zátke, aby sa neuvoľnila. Hrdlo fľaše držte v ľavej ruke, zátku v pravej ruke a oboma rukami otáčajte fľašu v opačnom smere, pričom držte zátku na svojom mieste. Zátku uvoľňujte pomaly, nemal by to byť žiadny výstrel. Ak by zátka vyletela von veľmi rýchlo, mohli by ste čiastočne stratiť arómu, ktorá je u kvalitných šampanských neopakovateľná. Celkový dojem iskriaceho moku zavŕšite podávaním v špeciálnych pohároch určených na šampanské. Tento bublinkový nápoj nalievajte do štíhlych priehľadných pohárov so špičkou, kde sa nádherne rozvinie plnosť vína. V týchto pohároch nápoj nádherne pení a bublinky krásne "retiazkujú". Aj keď sa často môžete stretnúť s podávaním šampanského do širokých pohárov pripomínajúcich poháre na martiny, nie je to správne. V širokých pohároch stráca šampanské rýchlo penu a v dlani sa zbytočne zahrieva. Aby ste si vychutnali do detailov chuť tohto nápoja, popíjajte pozvoľna, vnímajte všetkými zmyslami. Je to nielen lahodná chuť, ale aj pastva pre oči, uši i dušu.