WHISKY: ZÁSADY SPRÁVNEJ DEGUSTÁCIE
Whisky je jedným z najpopulárnejších pánskych nápojov. Je to obilný destilát dozrievajúci v dubových sudoch. Jeho farba, vôňa a chuť je nezameniteľná. Tento zlatistý mok má však viac druhov a pri troche znalostí ich bez problémov rozoznáte a vychutnáte. Pre dokonalý pôžitok zo znamenitého nápoje je dobré ochutnávať pozvoľna, pomaly, so zapojením všetkých zmyslov. Správna degustácia a informácie o tomto nápoji zvyšujú možnosť dokonalého pôžitku.
Napriek tomu, že whisky sa vyrába v mnohých krajinách, znalci vedia, že meradlom kvality je Škótsko, Írsko, Spojené štáty americké a Kanada. Chuť, farba a vôna sa líšia v závislosti od geografického pôvodu, použitého obilia, predpísanou dĺžkou zrenia a technikou destilácie. Kde a kedy presne vznikol tento elegantný a aromatický tekutý zázrak, je dodnes otázne. O prvenstvo urputne bojuje Írsko so Škótskom. Najviac historických písomných dôkazov je však o škótskej whisky. Na americký kontinent do USA a Kanady prenikla whisky so Škótmi a Írmi. Prvá písomná zmienka o destilácii jačmeňa sa v Írsku objavuje až v roku 1556, a to v zákone schvaľovanom parlamentom. Tento vznešený nápoj však nemal v Írsku na ružiach ustlané. V roku 1916 vypukla vojna o nezávislosť. Nasledovalo rozdelenie ostrova a v rokoch 1919-1921 vypukla občianska vojna. Keď vznikol Slobodný írsky štát, sťažilo už aj tak ťažkú situáciu írskym výrobcom britské obchodné embargo. Boli im tak uzavreté mnohé trhy. Prohibícia v USA, ktoré bolo veľkým odberateľom írskej whisky krízu iba posilnila. Veľké množstvo páleníc v Írsku sa zredukovalo na niekoľko pár centier. Najznámejšia oblasť je Speyside. Ani Škóti to však nemali jednoduché. V Škótsku sa vo veľkom vyrábala a pašovala whisky na čierno. Výrobcom sa prirodzene nechcelo platiť dane a výbercovia daní si na nich vždy zgustli. Najvýraznejšia whisky, sladová, pochádza práve zo v Škótska. Jemnejšia je miešaná whisky. Aby ste však mohli rozoznať a dokonale vychutnať rôzne druhy tohto aromatického nápoja, je vhodné vedieť správne degustovať. Ako na to vám poradí odborník na whisky, spisovateľ a publicista Peter Pišťanek.
ZÁSADY DEGUSTÁCIE WHISKY:
- váš subjektívny názor a dojem je najdôležitejší
- whisky nie je víno, celý rad postupov z degustácie vína sa nemôže uplatniť. Nikdy nekrúžte pohárom pred prvým skúmaním arómy, bola by príliš liehová
- nikdy neochutnávajte len jednu vzorku, ochutnávajte a porovnávajte najmenej tri
- degustácia nie je pitie
- ochutnávanie závisí na vašej chuťovej pamäti. Opisujte svoje dojmy čo najjednoduchšími výrazmi, ktorým ostatní ľahko porozumejú
- najskôr ochutnajte whisky čistú, t.j. bez vody a ľadu. Až potom ju môžete zriediť s vodou, najlepšie v pomere 1:1, alkohol ustúpi a whisky na seba prezradí omnoho viac
- neochutnávajte s plným žalúdkom
- ochutnávajte radšej pri väčšom stole, zakrytým bielym obrusom
- vopred odstráňte aromatické kvety a sviečky
- majte po ruke chladenú čistú vodu a kocky chleba